Afacere cu investiție mică - goji

May 02, 2018

goji-800x330.jpg

Goji este al doilea fruct din lume ca și conținut de vitamina C, are mai mult beta-caroten decât morcovii și mai mult fier decât o friptură. Fructele de goji insumează toate elementele necesare organismului uman.


Denumite și elixirul tinereții, oamenii au folosit fructele de goji în tratamentul unor boli precum diabetul, hipertensiunea sau probleme de vedere cauzate de îmbătrânire. Printre beneficiile fructelor goji mai putem numi: echilibrează glicemia, ajută în cadrul dietelor de slăbit, remediu pentru durerile de cap, stopează tumorile, reduc efectul toxic al chimioterapiei, protejează ficatul, previn greaţa în cazul gravidelor. Complexul de vitamina B din goji are efect benefic asupra sănătăţii cardiovasculare, ferindu-vă de palpitaţii, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială. Goji hrăneşte în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi. Studiile au scos la iveală că fructele de goji aduc beneficii importante pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

goji-627x330.jpg

Goji este o specie rustică care se adaptează bine condițiilor de la noi, fiind rezistent la ger și boli, fără pretenții mari la tipurile de sol. Crește rapid încă din primii ani de la plantare, având frunze căzătoare. Formeaza lăstari lungi, subțiri și arcuți care atârnă de la tulpină spre sol. Goji înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august având perioade când are şi flori şi fructe. Plantația de goji implică o muncă titanică, fructul se culege manual, bucată cu bucată din Iunie până în noiembrie. Investiția în această cultură se ridică la câteva zeci de mii de euro pe hectar. Intensiv, se pot cultiva și 3.000 de plante/ha. Se plantează toamna sau primăvara, de obicei cu plante din ghivece pentru o prindere sigură. Plantele de goji au nevoie de de susținere cu arac sau pe spalieri, mai ales în primii 5 ani de la plantare. Arbustul preferă soare din plin, dar accept și umbrire parțială. Foarte important este momentul în care plantația începe să producă fructe! Abia în anul 3 arbuștii vor începe să intre în producție și să obținem prima recoltă semnificativă. O cultură cu arbuşti  Goji se poate explata la maxim minim 25-30 de ani de când ajunge plantaţia la maturitate dacă este întreținută și îngrijită.

Fructele de goji, originare din China, fac bine și la buget, nu numai la sănătate. Fermierii care mizează pe o cultură mai "exotică" pot obține venituri de până la 40.000 de euro în al cincilea an de la plantare, raportat la o investiție inițială de maxim 10.000 de euro.

Veniturile substanțiale care vin după "maturizarea" plantelor, ușurința cu care se poate întreține plantația, cât și modalitățile diverse de a valorifica producția sunt doar câteva dintre avantajele unei asemenea plantații cu goji.

Ba mai mult decât atât, la această cultură nimic nu se pierde. Din fructele de goji se poate face dulceață, sirop sau "gojiată". Până în al treilea an de plantație, fermierul poate cultiva între straturile de goji și alte legume.

În primii ani când pomii nu sunt atât de stufoși putem să folosim distanța dintre pomi să plantăm și altceva, roșii, castraveți...

Iată un plan de afacere pentru o cultură de goji pe un hectar de teren.

Investiția inițială: 5.000 - 10.000 de euro

Agricultorul care vrea sa înceapă o afacere din cultura de goji trebuie să ia în calcul investițiile în plante și pregătirea terenului.

Pentru un hectar de teren sunt necesare 3.300-3.500 de plante. Este nevoie de arat, discuit, apoi începe plantarea normală în primăvară. Totuși, pentru agriculturii care vor să înceapă cultura în toamnă, se recomandă cultivarea de plante "mai rezistente, adică planta să fie de minim 40 de cm, pentru că atunci planta este lemnificată și are toate șansele să treacă peste iarnă. Dacă începe din primăvară există varianta mai puțin costisitoare folosind plante din răsaduri sau butași la 0.7 euro/buc. Până în iarnă ajung la dimensiunea necesară plantării în câmp.

goji.jpg

Costuri pentru plante:

  • cultura de toamnă: 3.500 buc * 2.2 euro/buc = 7.800 de euro;

  • cultura de primăvară: 3.500 buc * 0.7 euro/buc = 2.300 de euro.

La acestea se adaugă și costurile legate de pregătirea terenului, și împrejmuirea culturii cu gard. În total, costurile inițiale ar putea ajunge la 10.000 de euro pe hectar pentru cultura de toamnă și în jur de 5.000 de euro pentru cultura de primăvară.

Cele mai mari costuri anuale sunt legate de irigarea culturii, tocmai pentru a reduce din aceste sume, specialiștii recomandă utilizarea unui sistem de irigații. Un sistem de irigat prin picurare este mult mai ieftin și mult mai eficient. Este și consumul de apă mai mic și planta primește cât are nevoie.

În plus, producătorii trebuie să aibe în vedere și utilizarea îngrășămintelor și unor tratamente cât mai naturiste (biohumus, dolomița, gunoiul de grajd) pentru a proteja plantele. Ca tratamente preventive, fermierii pot folosi zeama de urzică, sau alte tratamente bio.

Producția estimată la hectar: 3.500 kg de fructe uscate

Producătorii trebuie să ia în calcul faptul că abia din anul al doilea plantele încep să facă fructe. În anul 3 încep să dea un kg de fructe proaspete pe plantă, iar din anul 4 deja trece la 2-3 kg pe plantă. Producția estimată în anul 5 de maturitate este de 3.500 kg de fructe uscate și cam 3.500 * 4 = 14.000 de kg de fructe proaspete.

96860840_1_644x461_arbusti-goji-toamna-2016-cu-desfacere-si-garantii-targu-mures.jpg

Venituri estimate: peste 40.000 de euro

După trei ani de plantație este estimată o producție de 2250 Kg fructe uscate/hectar. Totuși, trebuie luat în calcul faptul că cele mai mari venituri sunt obținute din anul cinci de la plantare.

Dintr-o plantație de un hectar de goji, producătorul poate obține venituri de 44.500 de euro, în condițiile în care un kg de goji uscate se vinde cu 12-14 euro. În cazul fructelor proaspete, prețul mediu pe kg este de 5-7 euro.

Pentru a-și crește veniturile, producătorii pot vinde și produse finite. Se pot face diverse alte produse: dulceață, sirop, băuturi alcoolizate.

Surse: business24; ziarulceahlaul

 

Articole similare selectate pentru tine