Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Afacere cu investiție mică - șofranul
May 06, 2018
Șofranul, cel mai scump condiment din lume a cărui cultivare reprezintă la ora actuală o idee inspirată de afacere.
Șofranul (Crocus stativus), denumit aurul roşu, se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul şi este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii jucători din domeniu sunt Spania şi India care produc împreună 240 de tone pe an, adică 80% din producţia mondială. Șofranul este o adevărată mină de aur pentru cei care îl cultivă.
La înființarea unei culturi de șofran este foarte important solul în care alegi să înființezi cultura. De asemenea, se recomandă plantarea șofranului după cereale păioase.
Bulbii se plantează pe rânduri, la o adâncime de 8 cm și la o distanță relativ mare unii de alții. Este foarte important să alegi pentru plantarea șofranului un teren argilos sau silicos și trebuie să asiguri un drenaj bun al terenului. Înainte de plantare trebuie să uzi foarte bine solul, în acest fel planta beneficiază de o umiditate suficientă pentru a se putea prinde.
Se recomandă plantarea bulbilor de șofran la începutul toamnei pentru a avea suficient timp să dezvolte o rădăcină rezistentă, până la intrarea în iarnă. Sunt importante udarea culturii și plivirea ei de buruieni pe parcursul perioadei de vegetație. Înflorirea și recoltarea filamentelor se fac între lunile octombrie și noiembrie. Florile, din care se obține stigmatul, se culeg în primele ore ale dimineții sau seara, când sunt puțin mai închise. Se extrag manual cele trei filamente din interiorul florii, acordându-se o atenție deosebită petalelor.
Plantarea bulbilor de șofran trebuie să se facă într-un sol călcăros, bine drenat și bogat în humus. Solul trebuie să aibă pH-ul între 6 si 8. E bine să plantezi bulbii în sistem de rânduri, săpând câte o fantă adâncă de 10-15 centimetri, în linie dreaptă. Între rânduri păstrează o distanță de aproximativ 15 centimetri, iar după vreo patru-cinci rânduri, lasă o distanță mai mare, să te poți deplasa când plivești și recoltezi șofranul. După ce sapi fantele, pui bulbii în ele și îi acoperi cu pământ. Spre iarnă vei avea deja frunze de șofran lungi de până la 30 de centimetri. Acestea rezistă și la îngheț. Primăvara, când se face mai cald, fertilizează pământul cu îngrășământ organic. Pe tot parcursul creșterii, planta are nevoie de irigații seara sau dimineața.
În mai, cel târziu iunie frunzele se îngălbenesc și apoi devin maro. Când acestea sunt complet uscate, poți scoate și bulbii din pământ.
Cel mai bine este să culegi floarea întreagă imediat ce aceasta s-a deschis. Pui florile pe o tavă întinsă și, apoi, cu mâna extragi cu grijă firicelele roșii. Cum cel mai bun șofran este obținut din partea roșie a pistilului, se recomandă să îndepărtezi porțiunile galbene și albe. După ce ai colectat toate firicelele, le poți usca într-un cuptor de bucătărie. Le întinzi uniform pe o hârtie de copt și le lași la uscat la 50 de grade Celsius, aproximativ 10-20 de minute. Apoi le păstrezi timp de o lună într-un recipient ermetic, la loc ferit de lumină și căldură.
Când deschizi capacul după o lună, mirosul inconfundabil de șofran îți va parfuma casa.
Fiind o plantă exotică, șofranul este extrem de sensibil la umiditate excesivă și la atacul dăunătorilor. La umiditate excesivă apare fenomenul de putrezire a bulbilor, acesta este motivul pentru care nu se recomandă plantarea șofranului în zonele răcoroase, umbroase și umede. Acest condiment nu manifestă pretenții în ceea ce privește frigul, dar preferă solurile pe care se poate bucura de lumina deplină a soarelui. Nu necesită nici fertilizări sau stropiri pentru că, fiind un condiment atât de scump, are mare căutare dacă este produs ecologic.
Șofranul este un bulb cărnos, de dimensiunea unui cățel de usturoi, cu frunze lungi și subțiri și flori ale căror culoare variază de la mov deschis la violet purpuriu. Planta crește la o înălțime medie de 10 cm, adaptându-se foarte bine și la cultivarea în ghivece. Florile, o dată deschise, nu se mai închid de tot, nu produc semințe, iar planta se poate înmulți doar prin bulbi.
Pe o suprafață de 250 mp se pot sădi 3000 de bulbi. În primul an se poate obține circa 30 de grame de șofran, apoi 60 de grame. În cel de-al treilea an e de așteptat o producție de peste 200 de grame de șofran.
Prețurile pentru șofran pur, natural, variază între 15-20 euro/gram, în dependent de calitate.
Pentru rotunjirea veniturilor obținute din cultura de șofran, se comercializează și bulbii nou formați. În pământ planta formează alți bulbișori, care odată recoltată producția de șofran, trebuiesc scoși și îndepărtați de pe bulbul principal, în așa fel încât planta să poată produce și în anul următor. Prețul unui bulb variază, în funcție de dimensiunea lui, care este dată de anul bulbului, astfel, prețul pleacă de la 0.5 euro pentru bulbul de un an și ajunge la 1 euro pentru bulbul care are o vârstă de 2-3 ani. Bineînteles că vârsta bulbului determină și producția. Un bulb de 4 ani face 5-8 flori. După 4 ani dintr-un bulb se fac 12-15 bulbi.
Atunci când cumperi bulbi de șofran trebuie să fie atent la o serie de caracteristici care îți vor asigura succesul producției. Un bulb de șofran trebuie să aibă un aspect sănătos, fără găuri, sau alte imprefecțiuni, trebuie să aibă un aspect lucios și să nu prezinte semne de boală.
Surse: agrointel; andreearaicu