Afacere cu investiție mică: dulcețuri și siropuri

Jun 03, 2018

P1040179aa.jpg

Producția de dulceață sau siropuri este o afacere conexă unei exploatații de pomi fructiferi. Se poate porni la drum cu o livadă de măcar 1.000 de metri pătrați sau prin cumpărarea fructelor de la micii fermieri din sat sau comună.

Veți vedea că o mare parte din cheltuială va fi de fapt reprezentată de ambalarea producției, mai ales că dulcețurile trebuie să aibă un aspect atractiv. Se poate opta pentru prepararea la ceaun – în curte, sau la soba cu foc de lemn, ambele variante implicând un cost minim și o aromă specifică produselor artizanale. Alte câteva sute de lei vor fi investiți în ustensilele necesare curățării și tăierii fructelor, precum și în alte accesorii.

smark-ro.jpg

De luat în calcul ”energia” necesară pentru realizarea unei pagini de Facebook sau site de promovare, a pozelor cu borcanele sau sticlele de sirop și, bineînțeles, a modului în care va fi livrată marfa (se poate opta pentru curier, poștă, livrare personală, comercializare la târguri sau în magazine mai mici).

Produsele se vând cel mai bine în târgurile de profil, ocazie cu care oamenii le pot degusta și afla mai multe detalii despre mica fabrică. Interacțiunea cu oamenii este foarte importantă și târgurile sunt o cale foarte bună pentru promovarea produselor.

dulceturi-si-siropuri.jpg

Pentru cei care vor să înceapă o astfel de afacere, de evidențiat că piața nu este așa de mare cum pare și e bine să înceapă cu cantități mici. Să-și construiască de la început un brand, o imagine și să fie foarte sinceri în tot ceea ce spun. Să păstreze calitatea produselor indiferent de cantitatea produsă, deoarece într-o piață plină cu astfel de produse, calitatea este cea care face diferența.

„În ceea ce privește modul în care preparăm produsele noastre urmărim următorul flux tehnologic: începem prelucrarea cu primele fructe care se coc, alegem cele mai bune și sănătoase fructe, cu care avem un randament cât mai mare. După sortare, spălăm fructele, apoi începem să le prelucrăm manual, adică să scoatem sâmburii fructelor. Utilizăm ceaunul, deoarece această metodă conferă un gust autentic produsului pe care îl obținem. În ceea ce privește siropurile acestea sunt obținute prin metoda de presare la rece. Așa reușim să păstrăm cât mai bine calitățile gustative și proprietățile fructelor. Fructele care nu se pretează procesării nu sunt aruncate, ci acestea se folosesc la prepararea rachiurilor.” - spune Emil Cornel Tamașan, de profesie inginer horticol.

fdb_1474305428_656x492-rubarba-in-sirop-de-capsuni-391329.jpg

Cu ajutorul mediului on-line, producătorii de dulceţuri şi siropuri naturale au reuşit să-şi pună rapid pe picioare afacerile.

„Am ales să facem un magazin online pentru că un magazin fizic e foarte costisitor. E chiria care este foarte mare și e destul de static... După doi ani, după ce în primul an am făcut 1.200 de borcane și al doilea an, 3.600, anul acesta vrem să facem peste 10.000 și, da, a început să fie profitabil”, spune Alexandru Zaharia, producător online.

„Este o afacere de familie în care nu sunt implicați oameni de vânzări sau oameni din afară. Este o afacere mică ce-i drept, dar este o afacere care aduce foarte multă satisfacție ... Oamenii ne caută, oamenii vin doar să ne spună ce minunată a fost dulceața de cireșe amare sau de nuci verzi,” explică Ramona Pârvu-producător online.

 

Articole similare selectate pentru tine