Contele Dracula a salvat Mănăstirea Hilandar de la tributul sultanului

Jan 22, 2019

Hilandar

Un document din Mănăstirea Hilandar dezvăluie ceea ce a realizat un "vampir" pentru sârbi. În numele familiei sale, fosta sultanie Mara Branković l-a convis pe ducele Vlad Țepeș să preia patronajul mănăstirii Hilandar care a acceptat, oferint privilegii importante acestei mănăstiri sârbești.


Rolul patronilor și ctitorilor mănăstirii a fost mare, mai ales în timpul dominației turcești.

Patronat de conducătorii vlahi, mănăstirea Hilandar a reușit să obțină privilegii importante. Astfel, la rugămintea voievodului valah Basarab cel Tânăr Țepeluș (? – 23 martie 1482), care a fost Domn al Țării Românești între noiembrie 1477 - septembrie 1481, noiembrie 1481 - martie 1482, sultanul turc Bajazit (1481-1512) a eliberat Hilandarul de a plăti tribul Imperiului Otoman.

Când este vorba de Mara Branković, după cum scrie srbin.info, ea nu a avut influență asupra soțului ei, sultanul Murad al II-lea, dar a avut asupra fiului lui, Mehmed al II-lea Cuceritorul, care a considerat-o a doua mamă.

Sosind la tron, Mehmed al II-lea Cuceritorul a eliberat-o pe Mara Branković din harem, întorcându-i zestrea și dându-i în plus câteva teritorii pentru administrație. Mara Branković s-a stabilit în Halkidia, lângă Muntele Sfânt, angajându-se în diplomație în beneficiul Serbiei distribuind o mare parte din averea ei țăranilor. Potrivit ei, o zonă întreagă lângă Salonic se numește Kalamarija (Dobra Marija sau Maria cea Bună).

 

Articole similare selectate pentru tine