Noi mărci postale la romfilatelia României

May 09, 2019

romfilatelia

Romfilatelia României introduce în circulație o emisiune de mărci poștale cu titlul ”Bine ați venit în România!”, joi 9 mai a.c., dată care coincide cu Ziua Europei, sărbătorită și în România, ca stat al Uniunii Europene.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 1,60 lei este ilustrat Castelul Sturdza de la Miclăușeni cunoscut și sub numele de Palatul Sturdza, construit între 1880 și 1904 în stilul neogotic de către Gh. Sturdza și soția sa Maria (născută Ghica), pe locul unui vechi conac care data din anul 1755, anunță timpromanesc.ro.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 1,80 lei este reprezentat Castelul Huniazilor, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică și de artă feudală din România și din Europa, impresionând prin stilurile arhitecturale diverse şi legendele ţesute în jurul lui.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 1,90 lei este ilustrat Castelul Peleş din Sinaia, considerat, pe bună dreptate, „Perla Coroanei” și unul din cele mai frumoase castele din România.

Lupul dacic va fi logo-ul României pentru preşedinţia UE

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 5 lei este ilustrată Mănăstirea Bârsana, situată în Maramureșul istoric, pe valea Izei și construită în anul 1711 pe locul unei vechi mănăstiri a cărei istorie începe odată cu atestarea documentară a localității Bârsana, din anul 1326.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 8,50 lei, se remarcă Cetatea Rupea, monument istoric reprezentativ al județului Brașov, atestat documentar încă din anul 1324, fiind refugiul sașilor din calea oștilor regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei. Turnurile au fost construite pentru a îndeplini funcții de apărare, iar dezvoltarea lor istorică arată trăsături arhitectonice variate.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 12,00 lei se distinge Mănăstirea Neamț, care face parte din patrimoniul artistic și istoric național, fiind denumită „Ierusalimul ortodoxiei române”, deoarece ocupă un rol cu totul deosebit în cultura religioasă românească prin măreția și frumusețea ei. Așezământul de cult deține și cea mai veche bibliotecă mănăstirească care însumează 18.000 de volume, de o importanță deosebită pentru cultura și arta românească medievală.

romfilatelia

Pe colița dantelată a emisiunii cu valoarea nominală de 28,50 lei, este ilustrată imaginea panoramică a spațiului urbanistic cunoscut ca Piața Mare, cu Primăria din Sibiu în prim plan, ca edificiu emblematic pentru municipiul Sibiu, locație gazdă a Summitului informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, care va avea loc la 9 mai 2019.

Foto: rador.ro

 

Articole similare selectate pentru tine