João Gilberto, faimosul pionier în Bossa Nova, a decedat la vârsta de 88 de ani

Jul 09, 2019

1.jpg

Legendarul cântăreț, chitarist și compozitor brazilian João Gilberto, considerat unul dintre părinții genului Bossa Nova, a murit acasă în Rio de Janeiro, sâmbătă, pe data de 6 iulie.


A fost cel mai bine cunoscut pentru contribuțiile sale în cadrul colaborării sale cu muzicianul Stan Getz și albumul din anul 1964, prin single-ul ”The Girl From Ipanema/ Fata din Ipanema”. Odată cu lansarea single-ului "Chega de Saudade" din 1958, domnul Gilberto, la sfârșitul anilor 20, a devenit emițătorul cuintesențial al melodiilor armonice și ritmice complexe, nuanțate de bossa nova (slang pentru "lucru nou" sau "stil nou") , scris de Antônio Carlos Jobim, João Donato, Vinicius de Moraes și alți maeștri al acestui gen. Pentru un ascultător recreativ, muzica lui pare să aparțină acelui domeniu cunoscut sub numele de ”muzică ușoară” : totul este calm la început. Chiar și în ritmuri rapide vocea lui Gilberto pare așa de liniștită. Jocurile ritmice, melodice și armonice care se repetă într-o anumită secvență hipnotică, lasă senzația unui calm dinamic prin care Gilberto a construit o revoluție estetică liniștită cu o abordare modernă a ritmului și a melodiei care a devenit standardul pentru Bossa Nova.

2.jpg

”Când cânt, mă gândesc la un spațiu clar și deschis în care mă voi juca cu sunetele...este ca și cum aș scrie pe o bucată de hârtie goală. Trebuie să fie foarte multă liniște în jurul meu ca să produc sunetele la care mă gândesc” – Gilberto.

Vă invităm să îi cunoașteți nu doar tezaurul muzical lăsat în urma sa ci și o parte din sentimentele transmise prin acesta:

https://www.youtube.com/watch?v=lnHoNijneiU

Aneta Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine