BNR va pune în circulație bancnota de 20 de lei care va celebra o personalitate feminină

Aug 02, 2019

ecaterina_1920x998.jpg

Banca Națională a României a anunţat că va lansa în circulație, în cursul anului 2020, bancnota de 20 de lei care va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.


Hotărârea a fost adoptată în şedinţa Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) din 30 iulie. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro, transmite rgnpress.ro. Prin această decizie BNR celebrează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație. Anul trecut, Jurnalista Janina Nectara a iniţiat campania „Femei pe Bancnote" care presupunea emiterea primei bancnote naţionale cu chip feminin. Patriarhia Română şi-a exprimat acordul faţă de această iniţiativă. Patriarhul Daniel a subliniat că Ecaterina Teodoroiu și-a dat viața în Războiul pentru Întregirea neamului (1916-1918) şi aşezat-o alături de nume mari ale istoriei noastre precum Regina Maria și Elena Alistar care „prin strădania și jertfelnicia lor au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri".

Ecaterina-Teodoroiu-moneda-foto.jpg Foto: ebihoreanul.ro

Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Vasile Teodoroiu, a văzut lumina zilei în localitatea Vădeni, Gorj. După intrarea României în Primul Război Mondial a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-l răzbuna pe fratele său care murise pe câmpul de luptă, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Foto: Ecaterina Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial

 

Articole similare selectate pentru tine