Concert de cântece religioase

Aug 22, 2019

studenti-de-muzica-din-Timisoara-la--Varset.jpg

În ultimii ani, în incinta bisericii Sfantului Gerhard din Vârșeț se desfățoară o activitate cultural-religioasă bogată.


Ultima acțiune culturală desfășurată a fost concertul de muzică susținut de un grup de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Acest concert este rezultatul colaborării dintre Facultatea de Muzică și Teatru și Asociația Civică „Pro Artis” din Vârșeț, condusă cu brio de dr. Aurora Gaita. Tineri artiști au susținut un concert extraordinar de cântece religioase. La concert au fost prezenți, pe lângă numerosul public, și consulul și consulul general al României la Vârșeț Dan Constantin și Gheorghe Dinu.

crkva-03_610_407.jpg

Despre Biserica Sfântului Gerhard [srb. Sveti Gerhard), putem spune că este impresionantă prin arhitectura neo-gotică, aspect arhitectural mai rar întâlnit în Serbia. Biserica a fost construită în anul 1860 în locul unei alte biserici mai mici dedicate aceluiaşi Sfânt Gerhard, care a fost însă grav avariată după cele două războaie mondiale. Arhitectul Franco Brandeis, care proiecta clădirile doar după cultura gotică medievală, a construit biserica în cinstea marelui Sfânt Gerhard, marele protector milostiv. Biserica Sfântul Gerhard este una dintre cele mai frumoase biserici romano-catolice din Serbia și cea mai mare din zonă. Biserica este bogat decorată, atât la exterior, cât și în interior, cu multe turnuri, porţi și ferestre. În interiorul ei are 3 abside, mobilierul sculptat este bogat decorat și poleit pe alocuri cu aur și argint, sculpturile de la altar sunt și acestea poleite cu aur. Picturile murale, pictate de celebrul pictor Karl Geiger în anul 1863, acoperă atât pereţii exteriori, cât și pereţii interiori ai bisericii iar superbe vitralii acoperă ferestrele. Credincioşi din toate colțurile lumii vin aici să se roage la Sfântul Gerhard, marele protector milostiv.

Foto: libertatea.rs

 

Articole similare selectate pentru tine