În râul Vrbas a fost găsită sabia în piatră

Aug 22, 2019

mac-u-kamenu_Foto N1 printscreen.jpg

Scafandrii Asociației BK BUK din Banjaluka au descoperit, din întâmplare, în albia râului Vrbas, în apropiere de Banjaluka, o sabie medievală lungă înjunghiată în piatră și, după toate probabilitățile, este o descoperire arheologică semnificativă!


Anume, pe teritoriul Banjaluka (Republica Srpska), în ultimii nouăzeci de ani, a fost găsită doar o singură sabie medievală, destul de deteriorată, care este păstrată acum în Colecția de arme și armuri medievale ale Muzeului Republicii Srpska, scrie portalul ekapija.com. Pe baza analizei tipologice a lamei, inciziei și mărului sabiei, s-a stabilit că sabia găsită a fost folosită între ultimul sfert al secolului XIII-lea și prima jumătate al secolului XV-lea.

vrbas.jpg

De asemenea, s-a ajuns la concluzia că astfel de săbii sunt relativ rare în această regiune, motiv pentru care salvarea și conservarea sabiei sunt de mare prioritate atât pentru muzeu, cât și pentru oraș, a spus custosul Muzeului Republicii Srpska. Prin urmare, a fost conceput un proiect comun al istoricilor, arheologilor și scafandrilor, numit „Sabia în piatră”. Prima parte a planului este în faza de realizare - scafandrii care urmează cursul de arheologie și arheologii care urmează cursul de scufundări. Ana Ćurić, biologul principal la Institutul pentru protecția patrimoniului cultural, istoric și natural al Republicii Srpska este deja un scafandru iscusit care cercetează situri subacvatice realizând documentație în 2D și practic desenarea sub apă și pe uscat, în timp ce Ivana Pandžić de la Muzeul RS este primul arheolog care a dobândit abilități de scufundare. După antrenamentul celorlalți participanți la proiect, sabia va fi trasă. Deoarece sabia este înțepată literalmente în piatră, este necesară subacvarea separarii tehnice a pietrei / stâncii în jurul sabiei, deoarece sabia trebuie trasă împreună cu o parte din piatră / stâncă.

Foto: printscreen N1

 

Articole similare selectate pentru tine