Studenții au inventat bacterii care mănâncă plastic din oceane și-l transformă în apă

Sep 11, 2019

a44.jpg

Poluarea mărilor și oceanelor este o problemă mare pe planetă. Conform cercetărilor recente, este foarte probabil ca în anul 2050 vom găsi mai mult plastic decât pește în apele mărilor și din acest motiv există multe persoane care lucrează pentru a genera soluții la această problemă, unele foarte imaginative pentru a inversa această situație.


În prezent, soluția ar fi o bacterie, dezvoltată de elevii Jeanny Yao și Miranda Wang, care lucră la acest proiect încă din anii de școală și azi recoltează roadele acestuia. Au deja brevete și au obținut o finanțare de 400 de mii de dolari pentru a începe dezvoltarea produsului. Toate acestea la doar 20 de ani, scrie physics-astronomy.org. Au câștigat deja 5 premii datorită acestui proiect, au devenit populare, deoarece au fost cele mai tinere care au câștigat premiul științei Perlman. Toate acestea datorită micilor sale bacterii capabile să transforme plasticul în CO2 și apă. Tehnologia este folosită în două moduri: pentru curățarea plajelor și, de asemenea, pentru producerea de materii prime pentru îmbrăcăminte.

„Este practic imposibil să facem oamenii să nu mai folosească plasticul, avem nevoie de tehnologie pentru a rupe materialul și totul devine biodegradabil”, spune Miranda Wang.

Dezvoltarea acestei tehnologii este împărțită în două părți: În primul rând, plasticul este dizolvat și enzimele sub formă de catalizări, plasticul se transformă în fracții extrem de maleabile. Aceste componente sunt plasate într-o stație de biodigester, unde se comportă ca și cum ar fi resturi de alimente. Pentru a trece de la plastic la apă, procesul are nevoie de doar 24 de ore, ceea ce este într-adevăr promițător.

 

Articole similare selectate pentru tine

Zgomotul din orașe cauzează depresie

Oamenii deranjați de zgomotul din mediul înconjurător pot dezvolta mai ușor depresii și stări de anxietate. Avertismentul vine din partea unor cercetători germani. Aceștia și-au propus să afle dacă există o legătură cauzală clară între poluarea fonică și problemele de sănătate mintale.

UE vrea să pună capăt culturii risipei

Autorităţile de reglementare al Uniunii Europene intenţionează să faciliteze repararea sau reutilizarea bunurilor de la aparate electrice, la cladiri şi alimente, potrivit unui proiect de document ce urmează să fie publicat la sfârşitul acestui an.