Care este cea mai poluată mare din Europa?

Nov 27, 2019

plastic-in-marea-mediterana-credit-foto-obligatoriu-jurgen-freun.jpg

Institutul francez Ifremer afirmă că în mare sunt pungi și sticle din plastic, vase metalice și ambalaje alimentare, funii sintetice, plase de pescuit și îmbrăcăminte.


Marea Mediterană este cea mai poluată mare din Europa, deși creșterea deșeurilor în ea a fost moderată din 2009, a declarat Institutul Francez pentru Cercetări Marine (Ifremer), scrie nationalgeographic.rs. În perioada 1994 - 2017, Institutul a realizat un amplu studiu de monitorizare a deșeurilor marine mediteraneene. "Deși cantitatea de gunoi marin din Marea Mediterană a fluctuat în fiecare an, a existat o creștere globală din 2009", a declarat institutul, al cărui sediu se află la Brest, în nord-vestul Franței. Institutul afirmă că în mare sunt pungi și sticle din plastic, vase metalice și ambalaje alimentare, funii sintetice, plase de pescuit și îmbrăcăminte.

vas_migranti_mediterana_79258600.png

FOTO dcnews.ro

„În anii 90, densitatea era de 100 de bucăți de deșeuri pe kilometru pătrat”, a declarat Olivia Gerini, oceanografă la Centrul Ifremer din Toulon și autorul principal al studiului, publicat în Buletinul de poluare marină. Începând cu anul 2012, densitatea respectivă a crescut la aproximativ 200 de deșeuri pe kilometru pătrat, cu un maxim de 300 de bucăți în 2015. Potrivit acesteia, plasticul reprezintă 60% din deșeurile respective. Acest fapt se explică prin producția mai mare de materiale plastice în această perioadă, dar și prin monitorizarea mai sistematică. Aceste macro-deșeuri au fost înregistrate pe aproape 90 la sută din suprafața cercetată în două zone de studiu - Golful Lyon și Coasta de Est a Corsicăi. „Marea Mediterană este cea mai poluată de deșeuri din Europa”, a spus Gerini, menționând că într-un studiu similar realizat în Marea Nordului, densitatea anuală a deșeurilor a fost mai mică de 50 de bucăți pe kilometru pătrat.

FOTO Jurgen Freund / WWF

 

Articole similare selectate pentru tine