Templul subteran cu scoici din Margate

Dec 07, 2019

1Grota.jpg

În apropierea orășelului Margate, situat în sudul Marii Britanii, se află o grotă deosebit de frumoasă. Ea are pereții tapetați cu scoici dispuse simetric, în mozaicuri elaborate, cu tipare complexe. Grota cu scoici din Margate a fost descoperită în 1835 și nimeni nu știe de ce, când și cine a construit această mare operă de artă.


Ea este formată din mai multe pasaje șerpuitoare, cu tavane arcuite și mici intrânduri, care duc într-o încăpere unde se află un altar și un dom cu deschidere spre cer, scrie incredibilia.ro. Aproximativ 4.6 milioane de scoici, de diferite tipuri și mărimi, căptușesc pereții, tavanul, altarul și domul impresionant. În grotă se află multe simboluri de origine păgână: simboluri ale vieții, morții, fertilității, feminității și iubirii. Din pasaje, se poate ajunge și în niște încăperi săpate în pământ, la rândul lor tapetate cu scoici.

2grota-Altarul din grotă-Foto-ancient-code-com.jpg

Altarul din grotă. Foto: ancient-code.com

Grota cu scoici din Margate este construită simetric de-a lungul liniei orizontului. Istoricii cred că zona de sub linia orizontului reprezintă lumea celor vii, iar ceea ce este construit deasupra ei reprezintă lumea de apoi. Mai multe mozaicuri din peșteră sunt simboluri feminine, energia feminină părând să fie tema majoră a grotei. De aceea, unii istorici cred că Grota cu scoici din Margate a fost proiectată și construită de femei. În partea din spate a intrândului se află un mozaic din scoici, reprezentând Soarele. Sub altar este reprezentată Luna. În camera altarului se află un dom, cu o deschizătură de aproximativ 60 de centimetri, prin care se vede cerul.

3Grota.jpg

Domul grotei are o deschizătură spre cer. Foto: ageekyworld.com

Unii istorici cred că acest complex simbolizează călătoria de la naștere la moarte și spre viața de apoi. Pe măsură ce străbați coridoarele, faci această călătorie printre mozaicurile cu simboluri și ajungi în camera altarului, care reprezintă lumea de apoi. Cei care au studiat inițial grota s-au gândit că domul are acea deschizătură pentru a permite observarea unui eveniment celest important. Și au avut dreptate. În timpul solstițiului de vară, soarele strălucește direct deasupra domului. Grota cu scoici din Margate a dat naștere multor controverse. Cine a construit pasajele subterane și de ce? Când au fost ele construite? Este posibil ca, de-a lungul secolelor, grota să fi servit drept loc secret de întâlnire sau depozit al piraților? Este cumva opera unui excentric din secolul al XVIII-lea? Sau pereții ei au fost decorați de artizani din epoca romană sau preromană? Istoria sitului este cunoscută în detaliu abia începând cu anul 1835. În acel an, un fermier pe nume James Newlove și fiul său, Joshua, lucrau la amenajarea pajiștii de deasupra grotei, creând o baltă nouă pentru rațe.

4Grota.jpg

O reprezentare a Soarelui, formată din sute de scoici. Foto: writerinthegarden.com

În timpul lucrărilor, au descoperit o gaură misterioasă în pământ. James l-a coborât pe Joshua în crevasă, iar tânărul a devenit prima persoană care a relatat despre Grota cu scoici din Margate. Din 1837, situl a devenit o atracție turistică populară. Victorienii foloseau lămpi pentru a face turul pasajelor șerpuitoare. Din păcate, fumul și funinginea produse de lămpile vizitatorilor au împiedicat eforturile moderne de datare cu carbon a sitului. Scoicile și-au pierdut luciul din cauza funinginii și, după ce pereții și acoperișul au fost curățate, scoicile, care fuseseră cândva colorate, au devenit albe. De când a fost descoperită, Grota cu scoici din Margate îi intrigă pe specialiști. Există multe teorii referitoare la originile sale. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, construirea de grote căptușite cu scoici a devenit o modă printre nobilii britanici. De exemplu, la mică distanță, în Hertfordshire, poetul John Scott a dispus construirea unei grote similare. De aceea, unii cred că Grota cu scoici din Margate a fost construită de un nobil din secolul al XVIII-lea. Totuși, această teorie nu prea stă în picioare. În primul rând, zona unde se află grota nu se afla pe moșia niciunui nobil. Mai mult, pereții sunt tapetați cu o cantitate mare de scoici care provin din Caraibe. Varietatea scoicilor indică faptul că aici s-a făcut un efort serios, care nu ar fi putut rămâne neconsemnat. Este ciudat ca nimeni din zonă să nu-și amintească un astfel de proiect și ca nicio poveste nu a fost transmisă din generație în generație, așa cum se întâmplă de obicei. O altă teorie spune că Grota cu scoici din Margate ar putea reprezenta un sit religios antic, din epoca romană sau preromană. Unii istorici estimează că grota are o vechime de 2.000 de ani sau chiar mai mult. Aceștia cred că ea era folosită ca lăcaș de cult, cel mai probabil ca templu păgân, precreștin. Fie că își are originea în secolul al XVIII-lea sau în secolul I, nimeni nu poate contesta frumusețea grotei. Experții cred că la ea a muncit mai multe generații, iar construirea ei a fost un efort uriaș.

Unele dintre scoicile folosite la crearea mozaicurilor au fost aduse din Caraibe. Foto: freepressseries.co.uk

 

Articole similare selectate pentru tine