Oraș științific plutitor

Dec 26, 2019

rev-vard-tulcea1.jpg

Nava, cu o lungime de 183 de metri lungime, 18 metri lățime și propulsie hibridă: electrică dar şi pe gaz natural lichefiat, este cel mai puţin poluantă navă de exploare dintre toate cele care au fost construite în ultimul secol a fost construită la Șantierul Naval „Vard“ din Tulcea, parte a Grupului „Fincantieri“.


Nava poate atinge o viteză de 15 noduri, adică de 15 mile marine pe oră și îndeplinește și standardul de a avea „clasă de gheață“, ceea ce înseamnă că are bordajul și instalațiile necesare pentru a fi utilizată și ca spărgător de gheață. Nava va putea găzdui, în condiții de lux (comparativ cu alte nave științifice), 60 de oameni de știință și un echipaj de 30 de marinari, scrie dobrogeanews.ro.

rev-vard-tulcea2.jpg

REV va fi ca un portavion științific, dotat cu tot felul de arme de studiu: vehicule submarine autonome, submarine operate de la distanță, drone de suprafață ori subacvatice, submarine cu echipaj etc. Va fi un oraș științific, cu aproape toate componentele care ne trebuie pentru astfel de studii multidisciplinare, o știință holistică a oceanului. Prima călătorie va fi, cel mai probabil, către zona arctică, dar vom lucra apoi pe tot globul – întreg oceanul va fi „terenul nostru de joacă” – căci este dotat cu tehnologii care ne permit să facem asta. În primul rând, vom rezista mult timp în misiuni. Putem rămâne pe mare timp de 114 zile și putem înconjura globul cu un singur rezervor de combustibil. Asta înseamnă că vom putea ajunge în zone unde alte nave de cercetări marine pur și simplu nu pot ajunge ori nu-și permit din cauza costurilor. Tehnologic, vom avea tot ce ne trebuie pentru studii oceanice multidisciplinare. Vom putea face cercetări de biologie marină, oceanografie fizică, putem lucra pe fundul oceanului ori în coloana de apă. Nava este dotată și cu un vehicul operat de la distanță, un robot care poate lucra până la adâncimi de 6.000 de metri. Și, foarte important, vom putea cartografia oceanul până la o adâncime de 8.000 de metri, folosind sisteme performante de sonar, așa-numitele multibeam mapping”, a explicat Alex Rogers, celebrul biolog britanic, profesor la Oxford și noul director științific al Fundației REV Ocean, fundația finanțată de Kjell Inge Røkke, un miliardar norvegian captivat de ocean cea care va folosi această navă.

 

Articole similare selectate pentru tine

Zgomotul din orașe cauzează depresie

Oamenii deranjați de zgomotul din mediul înconjurător pot dezvolta mai ușor depresii și stări de anxietate. Avertismentul vine din partea unor cercetători germani. Aceștia și-au propus să afle dacă există o legătură cauzală clară între poluarea fonică și problemele de sănătate mintale.

Satul și orașul 2/2

Viziunea folclorică a lumii pe românește … e o ordine etică în adâncul ei și estetică în expresiile sale. Nu e numai o ordine etnică de viață, ci și o ordine creștină, adică puternic orientată spre transcendent.

Satul și orașul 1/2

Satul, cu sociologia lui folclorică, e o imensă familie. Orașul, cu sociologia lui pozitivistă, e un infern de dușmănii și ignorări reciproce.