Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Apocalipsa din Australia
Jan 08, 2020
”M-am întrebat uneori cum este în iad. Credeam că am văzut tot în 20 de ani de activism, dar iadul l-am găsit în Australia. Ţara arde de 4 luni, o durată fără precedent, pe o suprafaţă care a depăşit deja de 6 ori incendiile din Amazonia de anul trecut. Cel puţin, jumătate de milliard de mamifere, păsări şi reptile au fost deja afectate.” – scrie ecologistul Gabriel Păun, directorul Agent Green şi Animals International pentru Europa.
Ecologiștii Universității din Sydney au estimat că 480 de milioane de mamifere, păsări și reptile au murit în flăcările care au izbucnit încă din septembrie anul trecut. Pentru unele specii tragedia este și mai gravă. Noua Țara Galilor de Sud este un teritoriu în care prezența koala este foarte numeroasă și ai au plătit cel mai greu preț: opt mii de exemplare au murit arse sau sufocate de fum, peste 30 la sută din totalul populației, anunță romondonews24.com. Și atunci când nu sunt flăcările sau fumul care ucide, temperaturile ridicate se gândesc la asta: în ultimele zile pe Twitter Bill Wallace a publicat fotografii cu unele exemplare de Cacatua galerita căzute fără viață epuizate și ucise de temperaturi în jurul valorii de 50 °. Grădina zoologică din Mogo, transformată recent într-un parc natural, a fost amenințată de flăcări și a fost evacuată datorită intervenției a 15 gardieni curajoși reușind să ajungă la cele 200 de animale aflate în pericol. Și, neștiind unde să le ducă în siguranță, directorul parcului Chad Staples a deschis ușile casei sale pentru animalele mai mici, de la maimuțe până la panda în timp ce cele mari – inclusiv girafe, lei și leoparzi au fost mutate în locuri departe de oraș.
Foto www.nytimes.com
Cu toate acestea, animalele sălbatice nu sunt singurele care au plătit consecințele incendiilor: mii de animale, inclusiv oi și bovine au murit arse de vii. Dar drama nu se termină aici: alte mii au supraviețuit, dar au suferit arsuri grave. În zona Upper Murray, se estimează că 12 mii de bovine și șase mii de oi au fost ucise pentru că rănile provocate de incendii erau prea grave.
Flăcările au distrus aproape complet parcul național Flinders Chase de pe insulă și amenință acum să ajungă în zone și mai populate. Potrivit poliției, victimele au fost localizate în apropierea orașului Parndana. Incendiile de pe insula au început pe 20 decembrie anul trecut și au ars deja peste 1.000 de kilometri pătrați de pământ.
”Colegii din linia întâi în lupta pentru salvarea animalelor îmi spun că 95% dintre animalele salvate trebuie eutanasiate deoarece sunt în stare prea gravă. Au fost eutanasiate chiar şi 18.000 de vaci şi oi. Ard atât tufişurile cât şi pădurile cu arbori gigantici.
Foto www.nytimes.com
Clima s-a încălzit atât de mult încât şi viaţa marină este pe moarte. Marea barieră de corali australiană a murit aproape complet deja. Oraşe întregi au rămas fără apă. S-a făcut un nor de fum mai mare decât Europa, iar dacă particulele de culoare închisă se vor depune pe gheţarii din Antarctica atunci aceasta se va topi în ritm accelerat, ducând la amplificarea exponenţială a efectelor schimbărilor climatice” scrie Gabriel Păun, activistul român, acuzând, la fel ca şi ceilalți colegii săi, activişti de mediu, autorităţile australiene şi consideră că acestea nu s-au implicat aşa cum ar fi trebuit în stoparea dezastrului.
FOTO Matthew Abbott for The New York Times