Eminesciana la românii din Serbia

Jan 20, 2020

4.jpg

Capodopera eminesciană ,,Luceafărul", cel mai lung poem de dragoste din lume și cel mai frumos, titrat în limba sârbă, a fost premieră absolută pentru comunitatea românească din Serbia și publicul sârb.


Într-o atmosferă solemnă și festivă, Amfiteatrul Școlii de Înalte Studii pentru Educatori ,,Mihailo Palov" din Vârșeț a fost plin până la refugiu de un public numeros, care a urmărit spectacolul regal oferit de Ș.G. ,,Coriolan Doban" din Coștei în colaborare cu Ș.G. ,,Olga Petrov Radișici" din Vârșeț. Dramatizarea poemului Luceafărul de M. Eminescu și punerea în scenă după 35 de ani, în cadrul comunității românești din Serbia s-a realizat cu angajamentul prof. Natalia Stan și prof. Lenuța Urzescu.

8.jpg

Evenimentul s-a bucurat de prezența numeroaselor oficialități: Alin Nicușor Ciocănea, secretar I al Ambasadei României la Belgrad, Dinu Gheorghe, Consulul General al Consulatului General al României la Vârșeț, Dragana Mitrović, primărița orașului Vârșeț, Veljko Stoianović, Membru Executiv al primăriei Vârșeț, Dan Constantin, Ministru consilier la Consulatul României la Vârșeț, Dorinel Stan, președintele Asociației ,,Românii Independenți din Serbia", Octavian Suciu, președintele Uniunii Românilor din Serbia, directori ai unităților de învățământ, instituțiilor publice, fețe bisericești, mass-media în limba română și sârbă, RTV Voivodina, TV Lav, TV Banat, Radio Far, Radio Pančevo, Radio Novi Sad, revista ,,Glasul Cerbiciei", săptămânalul "Libertatea"...

Spectacolul îl puteți viziona aici.

Spectacolul continuă pe 24 ianuarie, ora 13:00 la Petrovăsâla, cu sprijinul reprezentaților instituțiilor abilitare cu românii de pretutindeni și corpului diplomatic românesc din Serbia în România.

Sursa: RIS

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.

Soarta cruntă a familiei Eminescu

Familia căminarului Ghorghe Eminovici, un personaj cu origine ţărănească, a fost numeroasă. Gheorghe Eminovici a avut cu Raluca Iuraşcu, fiică de boier din ţinutul Joldeşti, judeţul Botoşani, nu mai puţin de 11 copii, trei fete şi opt băieţi. Aceştia au copilărit la Ipoteşti, acolo unde căminarul avea proprietăţi, dar şi în municipiul Botoşani, în casa acestuia din actualul centru al oraşului. Mihai Eminescu era cel de-al şaptelea copil, născut la 15 ianuarie 1850, într-o casă din municipiul Botoşani.

Eminescu și partidul secret ,,Societatea Carpaţii” 2/2

Baronul von Mayr, ambasadorul Austro-Ungariei la Bucureşti, îl însărcinase pe F. Lauchman în acest sens: ,,Eminescu este în permanenţă urmărit de F. Lachman, agent austro-ungar care avea sub observaţie mişcarea “iridentă” a ardelenilor din Bucureşti şi ale cărui rapoarte sunt astăzi cunoscute”. O notă informativă a baronului von Mayr denunţă articolul lui Eminescu din “Timpul”, privitor la expansiunea catolicismului în România.