Ortorexia, obsesia pentru alimentaţia sănătoasă

Feb 04, 2020

dieta_boala.jpg

Ortorexia nervoasă nu este o afecțiune recunoscută clinic, dar este considerată o tulburare de alimentație caracterizată de o preocupare exagerată pentru consumul de alimente sănătoase, pure, organice, ecologice.


Din punct de vedere etimologic, termenul provine din grecescul ortos – corect, drept și orexis – apetit, poftă de mâncare, traducându-se prin alimentație corectă.

Persoanele pentru care hrana sănătoasă a devenit o obsesie, evită alimentele care conțin conservanți, aditivi, coloranți, arome, pesticide, ingrediente modificate genetic, grăsimi nesănătoase și îndulcitori artificiali. Însă, cei care suferă de această afecțiune ajung să scoată din alimentația lor și grupe întregi de alimente din cauza unei percepții greșite că sunt nesănătoase sau că au intoleranță la aunumite substanțe, privându-și organismul de vitamine și substanțe nutritive esențiale, scrie Emanuela Popa în jurnalspiritual.eu.

Cu toate acestea, experții în domeniu atrag atenția că dietele extreme și orele prelungite petrecute în sala de sport, pun una din zece femei în fața unui risc crescut de malnutriție, cu  efecte devastatoare asupra sănătății, care pot duce chiar la deces.

Termenul aparține medicului Steven Bratman, care sublinia că „ortorexia debutează din dorința de a depăși o afecțiune cronică sau de a îmbunătăți starea de sănătate, dar pentru că este  nevoie de o voință considerabilă de a adopta o dietă complet diferită de a celor din jur, puțini sunt în stare să facă această trecere natural.

Deși cercetările și studiile în acest domeniu sunt încă în desfășurare, există o serie de studii preliminare care spun că aproximativ 7% din populație prezintă această tulburare de alimentație și strage atenția că persoanele cu ortorexie nervoasă pot avea tendințe obsesiv compulsive, pot ajunge subnutrite și pot manifesta tulburări de dispoziție.

Ca și în cele mai multe aspecte ale dietei și alimentației, moderația este cheia. Alegerile alimentare și modificările în dietă sunt o alegere personală și trebuie adapate stilului de viață ale fiecăruia. O alimetație sănătoasă implică un efect pozitiv asupra organismului și o stare generală de bine,  fără a reduce pofta de viață și fără să afecteze relațiile cu cei din jur.

De cele mai multe ori, cei care se au adoptat o alimentație sănătoasă extremă, ajung să fie colpleșiți de informațiile contradictorii referitoare la alimente și încep să taie de pe lista lor și alimente precum grâul,  lactatele sau alte alimente sănătoase, despre care au citit  că pot provoca anumite afecțiuni. Specialiștii de la Centrul de cercetare al nutriției umane atrag atenția că eliminarea lactatelor, de exemplu, duce la un defcit de calciu în organism, necesar pentru oase și dinți, pentru buna funcționare a sistemului muscular și a celui nervos, în timp ce eliminarea completă a cărnii din alimentația tinerilor, privează organismul de proteine și fier și poate duce la anemie, lipsă de energie și o putere de concentrare scăzută.

 

Articole similare selectate pentru tine