Ars Arbore: Marina Abramović

Mar 19, 2020

marinaabramovic.jpg

“Suntem obişnuiţi să facem curat în casa exterioară, dar cea mai importantă curăţenie este cea pentru tine însuţi – propria-ţi casă – ceea ce nu facem niciodată.“ - Marina Abramović


O femeie extraordinară, o adevărată inovatoare a scenei artistice, un expert în explorarea limitelor corpului, ale sentimentelor, ale simțurilor. Marina Abramović este o vedetă în arta performansului. Este născută pe data de 30 noiembrie 1946 în Belgrad și este stabilită în New York.

”Din nefericire, noi ne construim limitele, noi ne construim cușca. Noi producem nefericirea din viața noastră. Oricine poate deveni liber și eliberat imediat. Dar nu vrem. Continuăm să trăim în cadrul acestor limite.

De aceea este extrem de important să te gândești zilnic că vei muri. Doar când vei face acest lucru vei înțelege că sunt atât de multe lucruri și ne pierdem timpul pe nenumărate lucruri mărunte. Atunci nu vom mai vedea aceste limite, iar ele vor deveni mult mai îndepărtate. Nu ar trebui să mori depășind limitele, dar ar trebui să vezi cât de departe poți ajunge. Iar mintea umană poate ajunge foarte departe.” - citiți în ziarul Metropolis.

A fost studentă la Facultatea de Arte plastice din Belgrad, încheindu-și studiile la Zagreb, Croația în 1972. După terminarea studiilor se întoarce în Serbia și face parte din cadrul didactic la Academia de Arte plastice din Novi Sad, unde debutează cu arta performativă.

Lucrări precum ”RITMUL 0”, ”Artistul este prezent” și ”Marele zid al Chinei”, s-au integrat în țesătura culturii populare și a devenit mediumul artei din secolul al XX-lea. Este vorba despre rezistența corporală, revărsările traumelor brutale, modul în care performansul transcendentează audiența devenind, până la urmă,o metodă de eliberare. Este foarte important să menționăm acest spectacol, ”Ritmul 0” din 1974. Pentru a testa limitele relației dintre performer și public, Abramović a dezvoltat una dintre cele mai provocatoare și cunoscute interpretări. Și-a atribuit un rol pasiv, publicul fiind forța care acționa asupra ei. Pe o masă a pus 72 de obiecte pe care oamenilor li s-a permis să le folosească, în orice mod pe care l-au ales. Printre ele se afla un trandafir, o pană, miere de stup, un bici, ulei de măsline, foarfece, un bisturiu, un pistol cu un singur glonț. Timp de 6 ore artistul a permis publicului să-i manipuleze corpul și acțiunile. Acest lucru a testat vulnerabilitatea și agresiunea umană atunci când este lipsit de consecințe sociale.Până la sfârșitul spectacolului, corpul ei a fost dezbrăcat, atacat și devalorizat iar semnele de agresiune erau vizibile pe corpul artistului. La vremea respectivă, ”Ritmul 0” a fost foarte criticat și văzută ca o ”prostie sadică” de performanță, că nu era artă și că artista trebuia pusă într-un spital mental. Oamenii erau agresivi față de această formă de artă în general. ”După exact 6 ore, așa cum am planificat, m-am ridicat și am pornit spre public. Toată lumea a fugit, pentru a scăpa de o confruntare reală” - exclamă Marina.

Sunt multe de învățat de la Marina: ”Vreau ca oamenii să se schimbe cu adevărat, nu doar să vorbească despre asta”, precum și multe de povestit despre ființa asta puternică și fascinantă.

Aneta Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine