Ars Arbore: Românul de la Hollywood

Mar 28, 2020

sebastian-stan.jpg

”Filmele cu povești din benzile desenate sunt, într-un fel, mitologie și există mult mai multe paralele dintre lumea aceasta ficțională și reală decât ce oamenii doresc să le discute.” - Sebastian Stan


Sebastian Stan este cel mai popular actor român care a reuşit să se impună în industria de film americană. S-a născut pe data de 13 august 1982, în Constanța, România. S-a mutat cu mama sa la Viena când avea opt ani, apoi la New York, când avea doisprezece ani. Stan a frecventat școala generală de artă ”Rutgers Mason” și a petrecut un an la teatrul ”Globe” al lui Shakespeare din Londra.

La vârsta de 10 ani a primit primul său rol în filmul „71 fragments of a Chronology of Chance”, de celebrul austriac Michael Haneke. -”Am venit aici din România când aveam doisprezece ani. Am avut un accent. Liceul a fost dificil pentru câțiva ani. Voiam să mă încadrez, să mă contopesc, să arăt bine, să fiu popular. Am petrecut mult timp gândindu-mă: Oare ce gândesc acești oameni despre mine?” Stan a câștigat recunoaștere largă cu ajutorul rolului său de Bucky Barnes, soldat de iarnă, în lumea cinematografică Marvel, începând cu ”Captain America: primul răzbunător” din 2011 și mai târziu și în ”Captain america: soldatul de iarnă” (2014), Ant-Man (2015), ”Captain America: războiul civil” (2016) și ”Răzbunătorii: războiul infinit” (2018).

În 2015 a jucat în drama umoristică ”Ricki” a lui Jonathan Demme și în sci-fi-ul ”Marțianul” al lui Flash și Ridley Scott, (şapte nominalizări la Oscar) jucând alături de Matt Damon. În „Lebăda Neagră” a făcut parte dintr-o distribuţie de top alături de Natalie Portman, Mila Kunis şi Vincent Cassel.

A jucat şi în musical-uri pe Broadway şi în serialul american „Gossip Girl”. Este important de menționat și rolul său în filmul „Eu, Tonya” unde îl portretiează pe Jeff Gillooly.

„Sunt român”, asta spune mereu despre el când apare în emisiuni. „Sunt român dar şi american. Am locuit în America mult mai mult timp decât în România. Nu cred că lucrurile sunt întâmplătoare, cred că faptul că sunt de aici este o parte din ceea ce am devenit. Nu aş fi făcut asta dacă nu aş fi fost de aici”.

Aneta Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine