Scrieri încă nedescifrate – civilizația danubiană

Mar 28, 2020

danube1.jpg

Unele dintre cele mai faimoase simboluri și texte rămân o provocare chiar și pentru cei mai buni criptografi și lingviști. Rezolvarea acestor puzzle-uri misterioase rămâne la fel de importantă ca în prima zi de la descoperirea lor, din moment ce inscripțiile ar putea conține cheia înțelegerii civilizațiilor intrate de mult în istorie.


Civilizația danubiană (de pe Valea Dunării) este una dintre cele mai vechi descoperite vreodată în Europa. A existat între anii 5.500 și 3.500 î.e.n. și a acoperit o zonă vastă, din Slovacia până în nordul Greciei (pe linia nord-sud) și din Croația până în România (de la vest la est), scrie incredibilia.ro. Unul dintre aspectele mai interesante și mai intens dezbătute cu privire la civilizația de pe Valea Dunării este presupusa ei limbă scrisă.

În timp ce unii arheologi susțin că „scrierea” danubiană este, de fapt, doar o serie de figuri și simboluri geometrice fără sens, alții afirmă că are caracteristicile unui adevărat sistem de scriere. Germanul Harald Haarmann, lingvist și specialist în limbi străvechi, susține că civilizația de pe Valea Dunării a dat naștere celui mai vechi sistem de scriere din lume.

danube.jpg

Simboluri din „sistemul de scriere” Vinca. Foto: Omniglot

Tăblițele care au fost găsite au fost create în urmă cu 7.000-7.500 de ani, cu aproximație, iar semnele de pe aceste obiecte, potrivit Haarmann, sunt o formă de scriere încă nedescifrată. Simbolurile, care se mai numesc simboluri Vinca, au fost găsite în mai multe situri arheologice din zonele de pe Valea Dunării, scrijelite pe piese de olărit, diverse figurine și obiecte de lut.

danube_civilization.jpg

Însă cei mai mulți specialiști resping propunerea lui Haarmann, sugerând că simbolurile de pe tăblițe sunt doar decorațiuni. Asta, în pofida faptului că au fost inventariate aproximativ 700 de caractere diferite ale scrierii de pe Valea Dunării, un număr comparabil cu cel al hieroglifelor egiptene de uz cotidian.

 

Articole similare selectate pentru tine