Asasinarea Indirei Gandhi

Mar 30, 2020

Indira1.jpg

La data de 31 octombrie 1984, Indira Gandhi, prim-ministru al Indiei, a fost asasinată de către două dintre gărzile sale de corp, în timp ce pleca de la reşedinţa sa din New Delhi. Simbol al Indiei contemporane, Indira Gandhi a rămas în istorie ca fiind prima femeie prim-ministru a acestei țări și una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.


Născută în anul 1917 și fiică a lui Jawaharlal Nehru, cel care a care a condus statul indian în perioada 1947-1964, Indira Gandhi a făcut parte dintr-o străveche familie de brahmani din Khasmir ce au luptat pentru independența Indiei, scrie Lectia de istorie.

De altfel, încă de la o vârsta fragedă și Indira s-a implicat în lupta pentru independență, fiind chiar arestată de mai multe ori pentru implicare în mișcarea de eliberare a indienilor față de britanici După ce India a devenit independentă, Jawaharlal Nehru, tatăl Indirei a devenit prim-ministru, iar fiica sa a făcut parte din staff-ul său de campanie, însă adevărata ascensiune a Indirei a început în 1955, când a intrat în structurile de conducere ale Partidului Congresului. Peste patru ani, a fost numită preşedintele partidului, iar în mai 1964, după moartea tatălui său, Indira a primit postul de ministru al Informaţiei apoi de prim-ministru al Indiei începând cu anul 1966.

Însă marele succes al Indirei Gandhi în politică l-a reprezentat victoria în războiul indo-pakistanez din 1971, când în urma conflictului, Pakistanul de Est a devenit statul Bangladesh, iar India a rămas practic fără rival, preluând rolul de principală putere în regiune. În acel moment, prima femeie prim-ministru din istoria ţării se afla la apogeul carierei sale politice, însă popularitatea premierului indian avea să sufere o grea lovitură la doi ani de la marele său triumf, după ce guvernul său s-a confruntat cu o criză economică, cauzată de creşterea rapidă a preţului petrolului, urmată apoi de doi ani cu secete severe ce a paralizat economia Indiei. În acelaşi timp, au apărut și niște acuzaţii de corupţie chiar din interiorul propriului partid, fapt pentru care Indira este nevoită să demisioneze în anul 1977. Va reveni la putere în anul 1980 și se gândea să-şi pregătească fiul mai mare, Sanjay, pentru conducerea partidului din care și ea făcea parte, numai că acesta avea să moară în iunie 1980, în urma unui accident aviatic.

Indira_Gandhi.jpg

Asta a fost o adevărată lovitură pentru Indira și chiar următorii ani s-a aflat la putere, guvernarea sa a fost dominată de conflictul cu minoritatea religioasă sikh, o ramură a religiei hinduse. Astfel, în iunie 1984 membrii acestei minorități s-au baricadat în Templul de Aur din Amritsar, cel mai important loc de pelerinaj al credincioşilor sikh, ca protest pentru că nu erau recunoscuți oficial. Decizia guvernului condus de Indira Gandhi de a interveni în forţă la Templul de Aur, a fost o greşeală pentru care Indira Gandhi a plătit cu viaţa. Așa se face că în dimineaţa zilei de 31 octombrie 1984, două gărzi din garda guvernamentală a premierului, dar care făceau parte din minoritatea sikh, au descărcat peste 30 de gloanțe în corpul Indirei Gandhi, pe când aceasta ieșea din reședința oficială.

Trupul ciuruit al Indirei Gandhi a fost transportat la spital, dar cu tot efortul lor, medicii nu au mai putut face nimic. La ora 13:45 a zilei de 31 octombrie 1984 agenţia indiană de ştiri a anunţat asasinarea primului-ministru, iar pe data de 3 noiembrie, femeia care dominase India mai mult de două decenii, a fost incinerată, în cadrul unei ceremonii ce a fost televizată inclusiv în străinătate.

 

Articole similare selectate pentru tine