Scrieri încă nedescifrate – hieroglifele mayașe

Mar 30, 2020

maya1.jpg

Unele dintre cele mai faimoase simboluri și texte rămân o provocare chiar și pentru cei mai buni criptografi și lingviști. Rezolvarea acestor puzzle-uri misterioase rămâne la fel de importantă ca în prima zi de la descoperirea lor, din moment ce inscripțiile ar putea conține cheia înțelegerii civilizațiilor intrate de mult în istorie.


De sute de ani, lingviștii încearcă să descifreze vechea scriere cu hieroglife a civilizației Maya, lăsată posterității pe sculpturi monumentale, vase pictate și paginile cărților de hârtie. Din fericire, eforturile de descifrare au înregistrat progrese semnificative. Traducerea tuturor textelor ar fi un uriaș pas înainte care ne-ar ajuta să înțelegem mai bine aspectele sociale, politice și istorice ale civilizației Maya, scrie incredibilia.ro.

Multă vreme, cercetătorii au crezut că simbolurile scrise ale mayașilor nici măcar nu reprezentau o limbă și e lesne de înțeles de ce – scrisul mayașilor este unul dintre cele mai ciudate din lume. Este un sistem deosebit de complex, cu sute de semne (sau glife) unice, sub formă de oameni, animale, obiecte supranaturale și modele abstracte.

maya2.jpg

Glife Maya realizate în stuc. Se găsesc la muzeul din Palenque, Mexic. Foto: Wikimedia

Primul salt major a avut loc în anii ’50, când un etnolog rus a propus ipoteza că scrierea Maya ar fi parțial fonetică. Ideile sale nu au fost bine primite, dar în cele din urmă presupunerea lui s-a dovedit corectă.

Progresul a accelerat în anii ’70 -’80, când tot mai mulți lingviști au început să se intereseze de aceste texte, ajungând să descopere că, de fapt, erau dovada unui sistem de scriere complet funcțional în care mayașii puteau să exprime fără echivoc orice propoziție a limbii vorbite.

În pofida acestor progrese, rămân multe de descifrat din imensul corp de sculpturi și inscripții care zac de secole în ruinele junglei și în sertarele instituțiilor de cultură din întreaga lume.

Foto sus: Paginile 6, 7 și 8 din Codicele de la Dresda. Exemplu de scriere Maya. Foto: Wikimedia

 

Articole similare selectate pentru tine