Ce este Blockchain? (I)

May 19, 2020

telegram1.jpg

Un blockchain este un registru public de informații colectate printr-o rețea care funcționează prin intermediul internetului. Modul de înregistrare ale informațiilor este punctul forte ale acestei tehnologii care poate revoluționa și automatiza foarte multe procese de zi cu zi.


Tehnologia Blockchain nu reprezintă o companie sau o aplicație online, este însă o metodă complet diferită de înregistrare de date în lumea online. Tehnologia se poate folosi pentru a dezvolta aplicații blockchain precum rețele sociale, aplicații de mesagerie, jocuri, schimburi valutare, platforme de stocare în cloud, aplicații pentru vot, magazine online, sondaje online – aplicarea tehnologiei nu are limite. Din cauză că are aplicații similare ca și internetul pe care-l cunoaștem, și-a primit denumirea de Internet 3.0.

Informația înregistrată într-un blockchain poate avea diferite forme – poate fi programat pentru înregistrearea transacțiilor monetare, actelor de proprietate, actelor de identitate, contracte între două sau mai multe entități sau chiar și cât curent electric a consumat un bec specific. Însă pentru a efectua această operațiune este nevoie de o confirmare de la mai multe calculatoare din rețea. Când confirmarea a fost efectuată (sau în alte cuvinte – s-a ajuns la un consens în rețea) că sunt de acord pentru stocarea informației respective și că informația fără nicio îndoială există în rețea, ea nu se mai poate contesta, modifica sau șterge din rețea fără acordul și permisiunea autorului înregistrării.

De ce este numit ”Blockchain”?

A primit această denumire din cauza modului cum funcționează – informațiile sunt împachetate în blocuri interconectate între ele formând un șir de informații similare, fiecare bloc nou purtând informațiile blocului anterior. Din acest motiv tehnologia blockchain este foarte securizată. O dată informația înregistrată în blockchain, blocul ei nu se poate modifica fără să fie modificate toate blocurile care se găsesc în fața lui – este nevoie de o putere extraordinară de procesare, la ordinul super calculatoarelor.

Care sunt cele trei atribute de bază a tehnologiei blockchain?

Semnare: fiecare fișier este ștampilat cu data și ora înregistrării; Transparență: oricine poate vizualiza transacțiile efectuate în rețea; Descentralizare: blockchain-ul exi-stă în copie pe diferite calculatoare în lume care formează noduri în rețea și se sincronizează între ele în timp real;

Deja avem foarte multe aplicații care folosesc tehnologia blockchain – voice.com va fi următoarea platformă a rețelelor sociale, o concurență serioasă platformei centralizate Facebook; Telegram este cea mai mare aplicație de mesagerie pe blockchain, anonimă și securizată iar Theta.tv este o platformă de streaming ca și Twitch unde puteți câștiga cryptomoneda lor Tfuel uitându-vă la stream-uri și nu în ultimul rând blockpoll.ro care va fi prima platformă românească de sondaje pe blockchain – cum vi se pare să fiți plătiți direct din bugetele de marketing ale companiilor pentru răspunsurile voastre?

Gabriel Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine