Mario Hadrian Balint a deschis „Fereastra spre Kandahar”

Jun 26, 2020

mario.jpg

Fotografiile de pe simezele virtuale ale expoziţiei fotografice din cadrul activităţilor organizate cu ocazia Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, sunt realizate de corespondentul de război Mario Hadrian Balint şi este intitulată „Fereastră spre Kandahar.”


Imaginea de ansamblu a demersului jurnalistic are semnificaţia unei fereastre spre o altă lume, consemnează rft.forter.ro. În primul rând „lumea” specifică statului Afganistan despre care jurnalistul spunea că: „este azi mărturia unui trecut cosmopolit. Imaginea oamenilor şi culoarea pielii lor poartă urmele invaziilor, dar şi ale carnagiilor şi resurecţiilor.”

În al doilea rând „Lumea noastră a corespondenţilor, care am avut privilegiul de a face cunoştinţă cu spaţiul politico-geografic denumit «cimitirul imperiilor».”

„Oameni simpli, copii, afacerişti, talibani convertiţi la principii democratice, maliki, poliţişti. Pe toţi i-am întîlnit acolo, departe de România. Despre toţi am vorbit sau am scris în corespondenţele transmise în ţară. Pe toţi, războiul de 40 de ani i-a marcat. Sunt generaţii întregi care nu cunosc firescul păcii! Împreună cu militarii români prezenţi în Asia din 2002, am participat la zeci de misiuni şi am relatat zeci de poveşti extraordinare despre profesionalismul acestora, despre omenie, despre viaţă. Viaţa aia, adevărată, în care preţuieşti, cum se cuvine, şi apa de la robinet, şi becul electric.”

„«Fereastră spre Kandahar» este o galerie de personaje despre care românii ştiu, deja, destule lucruri. Imaginile au fost expuse la Reşiţa şi Botoşani. De această dată o oferim publicului cu ocazia Zilei Dreptului Internaţional Umanitar cu ocazia celebrării celei de-a şaptea ediţii.”

Fiecare imagine ne dezvăluie specificul unei culturi, difertă de a noastră, dar în care chipurile oamenilor exprimă aceleaşi sentimente şi trăiri specifice oricărei fiinţe umane. Fiecare imagine este o în fapt o „fereastră” pe care jurnalistul o deschide pentru noi spre acea lume plină de mister a lumii islamice.

96764271_3179843675400950_8355221771804213248_o.jpg

Mario Hadrian Balint s-a născut la data de 18 iulie 1970 în Lugoj şi este profesor asociat de jurnalism şi corespondent de război. A absolvit Facultatea de jurnalism a Universităţii Tibiscus din Timişoara, are un master în ştiinţe militare şi informaţii/combaterea terorismului şi Colegiul Naţional de Informaţii la Academia Naţională de informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti. A urmat cursul de corespondenţi de război organizat de Ministerul Apărării Naţionale, precum şi cursul EBU de corespondenţi de război la Scholsshexenagen, Germania.

A debutat în presă la 26 aprilie 1988 iar în prezent corespondent special al Societăţiii Române de Radiodifuziune. A fost, de asemenea, corespondent în conflictele din: Croația (1991), Trasnistria (1992), Kosovo și fosta Iugoslavie (1999), Afganistan (2002 – 2018), Irak (2003 – 2010), precum şi în Republica Moldova, Iordania, Syria, Kuweit, Turcia și Tunisia. Este autor sau coautor a 16 lucrări, 4 albume de fotografie, 7 expoziții fotografice, organizator și instructor al Boot-camp-ului Hest pentru jurnaliști, profesor asociat jurnalism, alfabetizare media și științele comunicării.

A fost distins cu Emblema de Onoare a Statului Major General.

 

Articole similare selectate pentru tine