Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (XI)
Jul 03, 2020
În cursul anului 1973 Societatea a început treptat o activitate mai intensă, fiind stimulată și de organizarea Festivalului de muzică și folclor dar și de proiectul unui turneu în România.
Cel de-al XI - lea Festival de cântece și jocuri populare a avut loc din 6 - 8 aprilie 1973. În ziua de 7 aprilie a luat parte la Festival și S. C. "Petru Albu". Societatea noastră de asemenea a participat și la Festivalul românilor din Uzdin.
Problema deplasării în România, la Constanța, s-a discutat și în ședința Comitetului de conducere din 28 mai 1973. S-a pus foarte serios chestiunea participării la probele, adică, repetițiile orchestrei, insistându-se să se facă repetiții cât mai multe, fiindcă a fost vorba de afirmarea Societății noastre în străinătate. Președintele Societății, Ioan Dragodan, membrii Comitetului de conducere Pavel Șămanț, Nicolae Vinu și alții, au cerut membrilor orchestrei mai multă seriozitate în muncă, participarea cu regularutate la repetiții, pentru a se obține o pregătire cât mai solidă și calitativă.
La ședința amintită au mai participat și alți reprezentanți ai vieții culturale. Jiva Almăjan, reprezentantul Centrului cultural, care a insistat să se muncească serios, apoi să se facă probă generală într-un sat, înaintea de plecare la Constanța. Organizatorul turneului în România a fost Comunitatea cultural - instructivă din Vârșeț. Încă în ziua de 17 ianuarie 1973 s-a ținut întrunirea comună a reprezentanților S. C. "Petru Albu" și a S. C. "Žarko Zrenjanin" în legătură cu pregătirea programului pentru turneul în Constanța. Prin turneul acesta, de fapt avea să se întoarcă vizita Societății culturale "Brâulețul" din Constanța Vârșețului la sărbătoarea culesului de struguri din 30 septembrie 1972. Turneul în România s-a realizat în zilele de 14 - 18 iunie 1973. S. C. "Petru Albu" împreună cu S. C. "Žarko Zrenjanin" au dat concerte la Scornicești, Constanța și Neptun. Acest turneu a însemnat nu numai o afirmare culturală a celor două societăți cultural - artistice din Vârșeț, ci și o contribuție la prietenia dintre cele două popoare vecine și prietene.
Societatea culturală a românilor din Vârșeț a participat, împreună cu S.C. "Žarko Zrenjanin" și la concertul organizat în 21 septembrie 1973 pentru cetățenii din Vârșeț în Piața Eliberării din fața primăriei, prezenți fiind mulți cetățeni din Vârșeț și oaspeți din alte localități, a evoluat orchestra Societății noastre, lăsând o impresie plăcută. Concertul a avut loc cu prilejul festivităților cunoscute sub denumirea de "Balul strugurilor". În ziua de 22 septembrie ansamblul din Lugoj, ca oaspete, a prezentat un concert în sala Teatrului Popular "Sterija". Ziua a treia a festivităților s-a încheiat prin defilarea societăților culturale și cu un program cultural pe stadionul orașului, unde au fost prezenți circa 8.000 de spectatori. În seara zilei de 23 septembrie a avut loc un concert în sala Teatrului " Sterija ", la care au participat cu cîteva puncte și S. C. "Petru Albu".
Eforturile pentru consolidarea activității secțiilor nu au încetat, căutându-se noi modalități pentru o funcționare cât mai bună. Pentru formația de folclor s-au angajat doi coreografi Aurel Fara și Drăgălin Spăriosu. Corul l-a condus profesorul Coriolan Bugariu. S-a hotărât să continue cu probele orchestrei fără nici o întârziere. S-a planificat organizarea de serbări culturale la finea anului 1973.
În cursul lunii decembrie s-a prevăzut organizarea unei serbări culturale la Alibunar, apoi la Jamul Mic (în ziua de 16 decembrie) și la Straja (în ziua de 23 decembrie). Comitetul a dezbătut și problema Revelionului, la fel ca și în anii trecuți. Este cert că rezultatele unei munci mai sistematice nu au putut să lipsească. Spre sfârșitul anului 1973 Societatea și-a consolidat secțiile, depășind criza de care a fost cuprinsă în trecutul nu prea depărtat. Dirijorul orchestrei, Gheorghe Velici, la propunerea Președenției Comunității culturale a comunei Vârșeț, având și sprijinul S. C. "Petru Albu" a fost numit, în ședința din 13 decembrie 1973, membru al Președenției Comunității culturale din Voivodina, care a solicitat numirea unui membru în acest organ provincial.
Din cartea Monografia Societății Culturale ”Petru Albu – Luceafărul” din Vârșeț