Ziua Limbii Române

Aug 31, 2020

ziua-limbii-romane-2015-08-1068x601.jpg

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.


Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României de către autoritățile și instituțiile publice.

În 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august să fie sărbătoare naţională a acestor comunităţi româneşti.

Limba română – limbă romanică

Limba română este o limbă romanică alături de franceză, italiană, occitană, portugheză, retroromană, sardă și, desigur, de spaniolă și catalană. Un procent de 60% din cuvintele ce fac parte din vocabularul de bază al limbii române provin din latină.

Limba română este limbă maternă pentru aproximativ 28 de milioane de persoane, limbă de stat în România și Republica Moldova și limbă oficială și administrativă în Uniunea Europeană și Uniunea Latină. În țările vecine și în Balcani este limbă minoritară autohtonă, de uz familiar și local: Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina și Ungaria.

Limba română ca limbă străină se studiază în aproximativ 40 de țări din lume.

În Spania, se studiază la Universitatea din Alicante, Universitatea din Barcelona, Universitatea Complutense din Madrid, Universitatea din Salamanca, Universitatea din Santiago de Compostela, Centrul de Limbi Străine al Universității din Alcalá de Henares, Universitatea din Granada, Școala Oficială de Limbi Străine și Universitatea Națională pentru Învățământ la Distanță.

Surse: gds.ro; icr.ro.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua românilor de pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.

Ziua Învățătorului, sărbătorită la Arad

Dascălii din România, Serbia, Republica Moldova și Ucraina sărbătoresc azi, 30 iunie, la Arad, Ziua Învățătorului. Cadrele didactice sunt invitate așadar la Ziua Învățătorului și la a VIII-a ediție a Simpozionului Internațional ”Portrete de dascăli”, joi, 30 iunie, de la ora 16.00, în sala de conferințe a Complexului universitar M al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.