E cazul să uităm boala sărăciei?

Oct 14, 2020

tuberculoza.jpg

Astăzi, 138 de ani mai târziu, încă ne mai confruntăm cu același flagel, pe care promitem cu regularitate să-l eradicăm, nemaifiind capabili să-l combatem nici măcar cu medicamente sofisticate, al căror preț a ajuns astronomic.


Ne propunem ca obiectiv eradicarea, cel puțin odată pe an, în 24 martie, când marcăm Ziua mondială a tuberculozei. Ne-am obișnuit să sărbătorim în fiecare zi câte ceva, fie că este vorba de mersul pe jos, prietenie, zâmbete, osteoporoză, șefi, îndrăgostiți, vasectomie etc. În 2020 mai toate evenimentele dedicate acestei maladii au fost anulate – din cauza pandemiei de coronavirus. E cazul să uităm boala sărăciei? Cum arată situația tuberculozei astăzi? Câteva cifre luate de pe site-urile Institutului Robert Koch din Berlin, OMS și ECDC:

• O treime din populația globului este infectată cu bacteriile TBC; dintre aceștia, 5-10% vor suferi cândva de tuberculoză activă, adică la ei se va declanșa boala.

• În fiecare an se adaugă cazuri noi de îmbolnăvire. În 2018, de pildă, OMS a estimat 10 milioane de cazuri noi de îmbolnăviri, adică la fiecare 4 secunde o persoană se îmbolnăvește de tuberculoză.

• 1,5-2 milioane de oameni mor anual de TBC, adică la fiecare 20 de secunde moare un om de tuberculoză.

• Este cea mai frecventă boală infecțioasă bacteriană care duce la deces (deși terapia există)!

Steliana Huhulescu – medic la Direcția de Sănătate Publică din Viena

 

Articole similare selectate pentru tine