Grâul, planta pe care Dumnezeu a gândit-o pentru om

Oct 23, 2020

19-la-cosat-1958-stdr.-Acim-Pod,-Nuti-Pod,-Liena-Mandres.jpg

Grâul a fost dintotdeauna considerat unul din cele mai importante elemente în istoria omenirii. Omul era însoţit de grâu pe tot parcursul vieţii - de la leagăn la mormânt. Ţăranul român îl considera sacru, la fel ca toate produsele obţinute din grâu: pâinea, colacii, paştile, prescura.


Grâul este prezent în toate ciclurile vieţii ţăranului, adus în casă după seceriş, se punea pe masă însoţit de versuri care subliniază tocmai rolul său de apărător împotriva relelor şi aducător de prosperitate. În leagănul pruncilor se puneau boabe de grâu cu credinţa că acestea îl vor face sănătos, muncitor şi bogat, fetele de măritat foloseau grâul în anumite ritualuri pentru a-şi vedea ursitul, dar era folosit şi în ritualul nunţii, unde avea un rol deosebit.

2Cositu-la-grau;--stdreapta-Pipi-Tata-Geogita-Mandres-si-Acim-Pod.jpg

Cositul la grâu pe timpuri la Petrovasâla: de la stânga la dreapta Pipi, Georgiță Mandreș și Acim Pod.

Spicul de grâu este nelipsit din steagul cetelor de chemători, iar tinerii căsătoriţi sunt primiţi în casa părintească atunci când se întorc de la biserică cu grâu, ca să fie la fel de puternici ca el şi mai ales urmaşi lor şi averea să sporească precum grâul.

29-Traieratu-la-grau-la-familia-Ghita-David-(Lupu)-.jpg

Trăieratul grâului la familia Ghiță David (Lupu) din Petrovasâla

Dacă omul s-a născut cu grâul lângă el, şi în moarte grâul este cel care-l însoţeşte. Lumânarea mortului era aşezată într-un vas cu grâu, iar în sicriul bărbaţilor se punea grâu şi ţărână pentru a nu le fi dor de lucrul lăsat.

Fotografia de sus este realizată în anul 1958, în poză fiind imortalizați, de la stânga la dreapta, Acim Pod, Nuti Pod, Liena Mandreș și alți petrovicieni care au contribuit la cosâtul grâului.

Aceste fotografii document le-am primit de la Acim Mandreș domiciliat în Canada și îi mulțumim prin această cale.

 

Articole similare selectate pentru tine