Jupiter protejează Pământul de distrugere

Nov 04, 2020

Planeta-Jupiter-kepler1.jpg

Jupiter face posibilă existenţa vieţii pe Pământ.


Câmpul gravitaţional al acestei planete este atât de puternic încât reuşeşte să atragă cometele şi asteroizii care rătăcesc prin sistemul nostru solar. Uriaşa planetă gazoasă nu face "curăţenie" doar prin "aspirarea" acestor corpuri.

Ce nu atrage, ea reuşeşte să arunce spre exteriorul sistemului solar prin efectul de praştie. Dacă nu ar fi existat Jupiter, Pământul ar fi fost o planetă pe care viaţa nu ar fi avut timpul necesar să evolueze, iar suprafaţa planetei noastre ar fi fost înţesată de craterele rezultate după impacturi zilnice cu meteoriţi sau comete.

iupiter-1.jpg

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și cea mai mare din Sistemul Solar. Este un gigant gazos cu o masă de o miime din cea a Soarelui, dar de două ori și jumătate decât masa totală a tuturor celorlalte planete din Sistemul Solar.

Jupiter este unul dintre cele mai strălucitoare obiecte vizibile cu ochiul liber pe cerul nopții și a fost cunoscut civilizațiilor antice încă de pe vremea istoriei înregistrate. Este numit după zeul roman Jupiter.

Când este privit de pe Pământ, Jupiter poate fi suficient de luminos pentru ca lumina sa reflectată să arunce umbre, și este în medie cel de-al treilea obiect natural ca strălucire pe cerul nopții după Lună și Venus.

Sursa: ro.wikipedia.org

 

Articole similare selectate pentru tine

Asteroidul care ar putea distruge complet economia mondială

Corpul ceresc ”16 Psyche” este cel mai misterios obiect din sistemul solar, care, din punct de vedere economic, ar putea distruge complet viața curentă pe Pământ.