Comunitățile românești din Serbia, Ucraina și Ungaria, cartografiate

Apr 02, 2021

Untitled-1.jpg

Proiectele „Localități și locuri ale memoriei din comunitățile istorice românești din Ucraina (regiunile Odesa, Cernăuți, Transcarpatia)” și „Localități și locuri ale memoriei din comunitățile istorice românești din Ungaria și Serbia (regiunea Voivodina)”, care presupun realizarea unor hărți online ale arealelor din Ucraina, Ungaria și Serbia (regiunea Voivodina) în care se află comunități istorice românești, pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Compartimentului Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român.


Hărțile au fost realizate în perioada aprilie-decembrie 2020, respectiv mai-decembrie 2020, anunță Romanian Global News.

În acest sens, a fost elaborată câte o hartă pentru fiecare din spațiile: Odesa, Cernăuți, Transcarpatia (Ucraina), Voivodina (Serbia) și Ungaria, hărți ce marchează și descriu, prin texte explicative însoțite de fotografii, localități și locuri ale memoriei comunităților istorice românești din aceste state vecine României.

Materialele pot fi accesate de către cei interesați pe pagina de Facebook a Compartimentului Comunități Istorice, accesând linkurile prezentate mai jos:

Harta regiunii Odesa

Harta regiunii Cernăuți

Harta regiunii Transcarpatia

Harta Ungariei

Harta regiunii Voivodina din Serbia

Acest demers este necesar pentru a ști și a păstra istoria acestor locuri unde de sute de ani se găsesc comunități istorice românești, dar care se află într-un proces de asimilare și disoluție, fapt evident atunci când comparăm recensăminte, hărți etnografice și lingvistice de acum o sută de ani cu informațiile pe care le deținem în acest moment.

În acest sens, prin acest proiect putem lăsa posterității imaginea clară a acestor comunități în anul 2020, dar și amintirea care încă se mai păstrează și care dispare într-un ritm alarmant a locurilor de memorie lăsate de comunitățile istorice românești din regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatia din Ucraina, regiunea Voivodina din Serbia și din Ungaria.

Autorul hărților online cu localitățile și locurile de memorie ale românilor din Ucraina, Ungaria și Serbia (Voivodina) este: dr. Dorin Lozovanu, cercetător științific coordonator – Institutul de Ecologie și Geografie din Chișinău, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, președinte al Asociației de Geografie și Etnologie din Moldova, expert național în cartografie – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Rep. Moldova, cercetător asociat la Institutul de Geografie Regională din Leipzig, Germania, specialist în geografia populației, etnogeografie, etnodemografie, toponomastică, etnografie, antropologie.

 

Articole similare selectate pentru tine