Efectul Dunning Kruger

Apr 09, 2021

170496923_1806339509546898_4005041713096631331_n.jpg

Efectul Dunning Kruger este o eroare de apreciere în care persoane care nu au competență într-un domeniu anume apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât este în realitate. Acest comportament se datorează incapacităţii persoanelor respective de a-şi recunoaşte nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoştinţe în domeniu.


Fenomenul a fost testat pentru prima oară într-o serie de experimente, ale căror rezultate au fost publicate în 1999 de David Dunning şi Justin Kruger de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Cornell. Trebuie spus că aceştia nu sunt neapărat pionieri în domeniu (filosofii au disutat despre asta încă din atichitate), însă au meritul că au introdus totul pe coordonate ştiinţifice, plecând de la ideea că aprecierea greşită a competenţei se datorează ignorării standardelor de competenţă.

Acest tipar a fost observat în studii foarte diferite, privind, de exemplu, capacitatea de înţelegere a unui text citit, conducerea unui autovehicul sau în cazul practicării sporturilor, de exemplu şah sau tenis. Dunning şi Kruger afirmă că, într-un anumit domeniu, cei incompetenţi vor avea patru tipuri de reacţii:

1 – vor tinde să-şi supraestimeze propriul nivel de competenţă; 2 – nu vor recunoaşte înalta competenţă a celor competenţi în realitate; 3 – nu-şi vor da seama de propria lor incompetenţă; 4 – vor recunoaşte propria incompetenţă anterioară după ce vor dobândi un nivel înalt în domeniul repectiv.

Sursa: stiai.net

 

Articole similare selectate pentru tine