Einstein: Cred în zeul Spinozei!

Apr 09, 2021

einstein.jpg

Dintr-o perspectivă istorică, este interesant de observat că Einstein s-a deosebit de alți mari oameni de știință prin frecvența referințelor sale la Dumnezeu. Marele fizician francez din secolul al XVIII-lea, Pierre-Simon Laplace, de exemplu, nu l-a menționat niciodată pe Dumnezeu în scrierile sale, deoarece, în cuvintele sale, „nu avea nevoie să facă această ipoteză”.


În ceea ce privește credințele religioase, pe de altă parte, chiar și un „eretic”, cum ar fi Galileo, credea că scripturile biblice reprezintă adevărul, dacă sunt reinterpretate în mod corespunzător atunci când a apărut un conflict aparent cu dovezi științifice. Cu privire la această problemă, opinia lui Einstein a fost cu totul diferită și categorică: „Nici o interpretare [a Bibliei], oricât de subtilă, nu poate [pentru mine] să schimbe ceva” despre faptul că textul reprezenta pentru el „o încarnare a superstiției primitive.”

Când Einstein a ținut prelegeri la universitățile americane, întrebarea pe care studenții i-au pus-o cel mai mult a fost: Crezi în Dumnezeu? Și el răspundea mereu: Cred în zeul Spinozei.

Baruch de Spinoza a fost un filosof olandez considerat unul dintre marii raționaliști ai filosofiei secolului XX, împreună cu Descartes. Potrivit lui Spinoza, Dumnezeu ar spune:

′′ Nu te mai ruga. Vreau să ieși în lume și să te bucuri de viața ta. Vreau să cânți, să te distrezi și să te bucuri de tot ce am făcut pentru tine.

"Nu mai intra în acele temple întunecate și reci pe care le-ai construit singur și spunând că sunt casa mea. Casa mea este la munte, în pădure, râuri, lacuri, plaje. Acolo trăiesc și acolo îmi exprim dragostea pentru tine.

"Nu mă mai învinovăți pentru viața ta mizerabilă; nu ți-am spus niciodată că e ceva în neregulă cu tine sau că ești un păcătos, sau că sexualitatea ta a fost un lucru rău. Sexul este un cadou pe care ți l-am dăruit și cu care îți poți exprima dragostea, extazul, bucuria. Așa că nu mă învinovăți pe mine pentru tot ce te-au făcut alții să crezi.

"Încetează să mai citești presupuse scripturi sacre care nu au nimic de-a face cu mine. Dacă nu mă poți citi într-un răsărit de soare, într-un peisaj, în privirea prietenilor, în ochii fiului tău, nu mă vei găsi în nicio carte!

"Nu mă mai întreba 'Îmi spui cum să-mi fac meseria?' Nu mai fi atât de speriat de mine. Nu te judec și nu te critic, nici nu mă enervez sau deranjez. Eu sunt iubire pură.

"Nu mai cere iertare, nu e nimic de iertat. Dacă te-am făcut, te-am umplut de pasiuni, limitări, plăceri, sentimente, nevoi, inconsecvențe, și, mai ales, liberul arbitru. De ce aș da vina pe tine dacă răspunzi la ceva ce am pus în tine? Cum aș putea să te pedepsesc pentru că ești așa cum ești, dacă eu sunt cel care te-a făcut? Credeți că aș putea crea un loc unde să-mi ard toți copiii care se comportă urât pentru restul eternității? Ce fel de Dumnezeu ar face asta?

"Respectă-ți colegii și nu da ceea ce nu vrei pentru tine. Tot ce vă cer este să fiți atenți în viața voastră - alerta este ghidul vostru.

′′ Iubitul meu, această viață nu este un test, nu un pas pe drum, nu o repetiție, nu un preludiu al paradisului. Această viață este singurul lucru aici și acum - și este tot ce ai nevoie.

"Te-am eliberat absolut, fără premii sau pedepse, fără păcate sau virtuți, nimeni nu poartă un marker, nimeni nu ține evidența. Ești absolut liber să creezi în viața ta. Tu ești cel care creează rai sau iad.

"Trăiește ca și cum nu ar exista nimic dincolo de această viață, ca și cum aceasta ar fi singura ta șansă să te bucuri, să iubești, să exiști. Atunci te vei bucura de oportunitatea pe care ți-am oferit-o. Și dacă există viață de apoi, fii sigur că nu te voi întreba dacă te-ai comportat bine sau rău, voi întreba: ′' Ți-a plăcut? Te-ai distrat? Ce v-a plăcut cel mai mult? Ce ai învățat? ′'

"Încetează să mai crezi în mine; a crede înseamnă a presupune, a ghici, a imagina. Nu vreau să crezi în mine, vreau să crezi în tine. Vreau să mă simți în tine când îți săruți iubita, când îți învelești fetița, când îți mângâi câinele, când te scalzi în mare.

"Nu mă mai lăuda. Ce fel de Dumnezeu egoman crezi că sunt? M-am plictisit să fiu lăudat. M-am săturat să mi se mulțumească. Te simți recunoscător? Dovedește-o prin a avea grijă de tine, de sănătatea ta, de relațiile tale, de lume. Exprimă-ți bucuria! Acesta este modul de a mă lauda.

"Nu mai complica lucrurile și repetă ca un papagal ceea ce ai învățat despre mine. De ce ai nevoie de mai multe miracole? Atât de multe explicații?

"Singurul lucru sigur este că ești aici, că ești viu, că lumea asta este plină de minuni."

Jillene Moore

 

Articole similare selectate pentru tine