Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Cenuşa de lemn ca îngrășământ
Nov 27, 2021
Cenușa de lemn poate fi foarte utilă într-o grădină ecologică, dar poate dăuna și plantelor dacă nu este manipulată corespunzător. Din cauza aceasta iată care sunt cele mai importante proprietăți pozitive ale sale, precum și situațiile în care poate fi dăunătoare.
Cenușa de lemn este o sursă excelentă de potasiu pentru plante. Și nu numai atât, utilizarea cenușii în grădină oferă multe urme de nutrienți de care au nevoie plantele și, cel mai important - o pot absorbi. Cu toate acestea, cel mai bine este să folosiți îngrășământ de cenușă de lemn diluat sau mai întâi compostat împreună cu restul compostului. Acest lucru se datorează faptului că cenușa de lemn creează hidroxid de sodiu și săruri dacă se udă. În cantități mici nu vor cauza probleme, dar în cantități mai mari pot arde plantele.
Ca supliment, cenușa de lemn s-a dovedit a fi excelentă pentru rădăcinoase, precum sfecla, morcovi, apoi, pentru roșii, dovleac, dovlecei, precum și pentru varză. Pe lângă cele scrise mai sus, trebuie să știți că nu toate îngrășămintele de cenușă de lemn sunt la fel. Dacă cenușa de la soba sau șemineul dvs. este făcută din lemn de esență tare, cum ar fi stejarul și arțarul, vor fi mult mai mulți nutrienți în ea. Dacă cenușa se formează în principal prin arderea lemnului moale, precum pinul sau bradul, cenușa va conține mai puține substanțe nutritive și minerale. Pe lângă hrănirea plantelor, cenușa de lemn este foarte utilă pentru combaterea diferiților dăunători. Sarea din cenușa de lemn va ucide mulți dăunători enervanţi, cum ar fi melcii și unele specii de nevertebrate moi.Înseamnă, puneţi cenuşă în jurul plantelor care au fost atăcate. Totuși, dacă cenușa de lemn se udă, va trebui să turnați o nouă rundă, deoarece apa spală sărurile care, de fapt, fac cenușa eficientă.
Cenuşa o poţi amesteca şi cu diverse plante care servesc ca insecticide naturale (ardei iute, lavanda, cimbru).O altă caracteristică a cenușii este că poate modifica valoarea pH-ului solului, adică crește și reduce aciditatea solului.
În general, este suficient să adăugați maximum un kilogram de cenușă de lemn pe o suprafață de 10 metri pătrați de mai multe ori. Apoi săpați pământul, astfel încât cenușa să se amestece cu el. Desigur, trebuie să aveți grijă să nu aruncați cenușa în locurile din grădină în care aveți deja sau doriți să plantați plante care necesită pământ acid, precum afinele sau merişoarele.
Marin Gaşpăr