Scurt ghid pentru a determina ştirile false

Dec 14, 2022

The_fin_de_siecle_newspaper-web.jpg

Internetul este inundat de știri false, care sunt adesea comercializate astfel încât cititorul să nu aibă îndoieli cu privire la adevărul lor. Dezinformarea nu este un fenomen nou, dar internetul și rețelele sociale au schimbat modul în care sunt create și răspândite știrile false. Internetul a permis noi moduri de a publica, partaja și consuma știri și informații și nu este întotdeauna ușor să determinați ce povești sunt credibile și care sunt false. Iată un scurt ghid care vă poate ajuta în acest sens.


În primul rând, ar trebui să verificați cine a scris știrile originale și apoi calificările autorului articolului. Aflați dacă autorul este specializat în domeniul despre care scrie. Dacă nu este cazul, există suspiciunea că articolul conține informații false sau înșelătoare, mai ales dacă numele autorului nu este menționat deloc în text. De asemenea, ar trebui să verificați când a fost scris articolul pentru că articolele învechite pot fi folosite pentru a promova știri false, deoarece nu oferă o reprezentare exactă a situației actuale.

Verificați dacă alte mass-media credibile raportează și știrile date. Citiți cu atenție întregul text și nu judecaţi știrile doar pe baza titlului. De asemenea, ar trebui să fiți atenți la limbajul folosit în text, dacă există greșeli gramaticale și de ortografie, dacă există multe semne de exclamare sau text cu majuscule, care poate fi un semn că articolul este neprofesional sau scris în așa fel să provoace o reacție. O altă modalitate de a cerceta articolul pe care îl citiți este să citați autorități sau experți în text. Textele care discută evenimente importante vor include adesea citări din alte articole, opinii ale experților sau detalii din rapoarte oficiale. Dacă nu vedeți nicio sursă de știri sau citate, acesta poate fi un semn că este dezinformare.

Uneori se poate întâmpla ca titlul să nu fie complet greșit, dar este scris în așa fel încât să inducă în mod deliberat publicul în eroare. Datele pot fi interpretate greșit. De exemplu, un titlu ar putea spune: „Aproape 90% dintre respondenți susțin pedeapsa cu moartea”. Totuși, titlul nu spunea că au fost chestionate doar zece persoane, ceea ce nu este un eșantion suficient pentru o analiză credibilă. Știrile pot fi verificate pe o serie de site-uri web de verificare a faptelor, care sunt dedicate dezmintării și provocării dezinformării. Puteți găsi acele site-uri printre membrii Rețelei internaționale de verificare a faptelor (IFCN) a Institutului Poynter. Majoritatea site-urilor de verificare a faptelor vor explica de ce sau cum informațiile sunt false sau înșelătoare.

Dezmințirea memelor și fotografiilor

Când vine vorba de meme și fotografii, ar trebui să verificați citatele sau afirmațiile care apar în ele pentru a determina dacă sunt reale și cine le-a spus de fapt. Dacă citatul nu se potrivește cu imaginea, cel mai probabil este dezinformare. Memele și fotografiile pot spune orice, dar dacă informațiile sunt corecte, probabil că sunt raportate de vreun mijloc de presă credibil.

Dacă imaginea a fost postată pe un site de socializare sau pe un forum online, încercați să contactați persoana care a postat-o inițial. Întrebați-i dacă pot confirma informațiile și furniza o sursă. Dacă nu pot, poate însemna că informațiile sunt false sau înșelătoare. De asemenea, puteți verifica o fotografie cu RevEye, care este util pentru verificarea fotografiilor cu mai multe baze de date.

Analizați sursa de informații

Evaluează designul site-ului pentru a vedea dacă arată profesional. O mulțime de reclame pe site este unul dintre semnele că site-ul este amator sau neprofesionist. Consultați celelalte link-uri de pe pagina respectivă. Dacă nu există, sau duc la un loc neașteptat, site-ul ar putea fi fals. Ar trebui să citiți și secțiunea „Despre noi” sau pagina care descrie istoricul site-ului. Dacă nu este acolo, înseamnă că poate fi un site care publică dezinformare. Verificați și adresa URL. De exemplu, dacă adresa este cnn.com.lo, este clar că este un site fals.

Marin GAŞPĂR

Foto: Caricatură cu reporterii ce răspândesc "ştiri false" din 1894, ilustraţie de Frederick Burr Opper

 

Articole similare selectate pentru tine