Așezarea arheologică Vatin „Bela Bara” - localitatea din era bronzului timpuriu

Nov 03, 2015

1.jpg

Așezarea se află la periferia estică a satului VATIN. Descoperită încă de la jumătatea secolului 19, mai exact în anul 1856, când prin efectuarea lucrării la una din cele patru unități de sablare pe o suprafața din partea estică după ieșirea din sat a fost avariat un tumulus mare, respectiv un mormânt al războinicilor din perioada erei bronzului.

Prin continuarea activității unității de sablare, până la sfârșitul secolului al XIX-lea sunt descoperite nenumărate situri arheologice, vase din ceramică de o valoare estetică înaltă, realizate într-un mod profesionist, precum și descoperiri din bronz și aur. Calitatea vaselor ceramice descoperite, forma lor și tipul de ornamente sunt atât de caracteristice încât după localitatea VATIN a fost denumită o întreagă cultură din era bronzului și anume ,,cultura din VATIN” care a durat în jur de 500 de ani, și ai cărei contemporani au trăit pe pământurile Slavoniei de astăzi și până în zona Banatului românesc, Srem și Bačka, precum și până la Pomoravlje și Šumadija. Grupul culturii din VATIN a fost prima cultură originală nativă din Banatul de sud și Voivodina, care mai târziu  a influențat  și viitoarele culturi preistorice.

2.jpg

Felix Milleker, custodele de atunci a mu­zeului din Vârșeț, 1893, a organizat o cercetare arheologică la nivel mai mic și a început să monitorizeze lucrările din locurile de extragere a nisipului din zona VATIN; iar în acest fel un număr mare de descoperiri arheologice au ajuns în cadrul muzeului din Vârșeț. De asemenea, un număr mare din descoperirile arheologice de atunci se găsesc astăzi în muzeul din Timișoara, Sighet și București. Milleker, în perioada între anii 1893 și 1905 a efectuat peste 20 de săpături arheologice în VATIN și în împrejurimile localității, descoperind în acest fel peste 7.000 de obiecte arheologice, în special sub forma de vase din ceramică și accesorii din bronz, obiecte ornamentale din bronz, aur și oase prelucrate de proveniența animală, dar și resturi din localitatea respectivă din perioada Epocii Bronzului, respectiv în jur de 150 de case și 50 de cămine.

vatin-mapa.jpg

Pe parcursul anilor 50 a secolului 20, muzeul din Vârșeț a continuat cu cercetările arheologice din localitatea VATIN, iar pe lângă descoperirile din era bronzului a fost descoperită și o necropolă cu scheletele Sarmaților care au locuit pe aceste meleaguri timp de 3 - 4 secole a erei noastre. Din anul 2009 și până astăzi, Muzeul orășenesc din Vârșeț a efectuat noi cercetări arheologice în localitatea VATIN – BELA BARA în colaborare cu catedra pentru Metodologia cercetărilor arheo­logice a Departamentului pentru arheologie din cadrul Facultății de filozofie din Ljubljana.

3.jpg

În cadrul Muzeului orășenesc din Vârșeț, astăzi se păstrează o colecție de peste 15.000 de obiecte arheologice descoperite în localitatea VATIN ”BELA BARA”, ceea ce dovedește valoarea incontestabilă a localității respective. Așezarea din epoca bronzului timpuriu  din localitatea VATIN  a fost descoperită într-un strat aflat la foarte mică adâncime, deteriorată din cauză localității actuale existente. Resturile de case, pur şi simplu reprezintă numai pardoseli păstrate inadecvat din care nu se poate reconstitui forma obiectivului în sine.

4.jpg

Pe de altă parte, materialul arheologic mobil are o valoare artistică înaltă precum și o valoare meșteșugărească neprețuită, materialul ceramic fiind unul de cea mai înaltă calitate din preistorie; iar obiectele din oasele și coarnele animalelor sălbatice confecționate în atelierele din localitatea respectivă prezintă de asemenea o valoare neprețuită. Obiectele din metal, bronz și aur au fost descoperite în Vatin în număr de șase cercei din aur și șase ornamente din bronz.

Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului - un patrimoniu european Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă

 

Articole similare selectate pentru tine

Vatin-”Bela Bara”, primul sit arheologic oficial cercetat de Muzeul Vârșețului

Localitatea Vatin, mai precis "Bela Bara", este una dintre cele mai importante localităţi arheologice pe teritoriul Voivodinei, dar probabil şi în regiune şi reprezintă o localitate eponimă a culturii vatineană.

Situl din epoca bronzului de lângă Vatin

Structura în formă de cercuri concentrice, care datează din epoca bronzului (2200-750 / 700 î.e.n.), este situată lângă Vatin, la graniță cu România, în apropierea localității Bela Bara. Acest sit cândva a reprezentat un sat dezvoltat, iar în apropierea lui se găsește unul dintre brațele drumului, care din vremuri preistorice și până recent se folosea pentru ocolirea mlaștini Alibunărene.

Sanctuar neolitic vechi de 6.000 de ani la Parța, în Timiș

Consiliul Județean Timiş anunţă valorificarea sitului arheologic Parța, în cadrul acestui proiect fiind prevăzută și crearea unui punct muzeal în localitate, pentru care a fost aprobat recent Studiul de fezabilitate.