Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Sanctuar neolitic vechi de 6.000 de ani la Parța, în Timiș
Jul 13, 2019
Consiliul Județean Timiş anunţă valorificarea sitului arheologic Parța, în cadrul acestui proiect fiind prevăzută și crearea unui punct muzeal în localitate, pentru care a fost aprobat recent Studiul de fezabilitate.
Proiectul, numit „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”, în valoare de peste 660.000 de euro, este finanţat în cadrul Programului Interreg România – Republica Serbia 2014 – 2020. Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Kneževac, Serbia, scrie vatra-daciei.ro. Demersul a fost iniţiat anul trecut de arheologii Muzeului Naţional al Banatului, care susţin necesitatea creării unui muzeu al neoliticului în zona Parţa, unde se află un sanctuar ce poartă o istorie de 6.000 de ani, acesta fiind unicul sanctuar neolitic din România şi unul dintre puţinele din Europa, complet restaurat, după cum spune director al muzeului, istoricul Leopold Ciobotaru. Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la târguri și către agențiile de turism. Consiliul Judeţean Timiş anunţă că va realiza o pagină web privind proiectul și materiale informative și de promovare. De asemenea, va organiza conferințe tematice. Muzeul Național al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiș, va contracta proiectarea și execuția punctului muzeal de la Parța. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a bisericii din secolul XIII.
Foto: radiotimisoara
Articole similare selectate pentru tine
Ziua românilor de pretutindeni
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.