Oimiakon, cea mai rece localitate de pe planetă

Nov 12, 2015

oimiakon1.jpg

Polul mondial al frigului este considerat satul Oimiakon, situat în nord-estul Siberiei. Denumirea Oimiakon înseamnă în dialectul local „apă care nu îngheaţă”.

Şi nu este vorba de o legendă, ci de un fenomen natural real: râul, care trece prin Oimiakon, în unele locuri nu îngheaţă chiar şi când se înregistrează geruri de -50 de grade. Recordul de temperatură în aceste locuri este de -71,2 grade Celsius. Însă cei care vin în această zonă le sunt suficiente şi -50-55 de grade pentru a simţi celebrul ger. „Începem să îngheţăm la -50 de grade Celsius. Dacă este mai cald, adică temperatura este mai ridicată de -50 de grade, se poate considera că n-a fost iarnă”, menţionează o reprezentantă a administraţiei din Oimiakon, care emite pentru turişti certificate care atestă vizitarea celui mai rece punct locuit de pe planetă. Oimiakon are mulţi concurenţi – alte sate din Yakutia, care aspiră şi ele la titlul de „polul frigului”. Însă Oimiakon continuă să rămână cel mai popular. Tocmai aici vin cei mai mulţi turişti, care vor să simtă pe propria piele ce înseamnă gerul şi să vadă cum se transformă momentan în abur apa clocotită dintr-un vas.

oimiakon2.jpg

Pentru vizitatori, polul frigului este interesant şi pentru că acest loc nu este unul tipic pentru turişti. Cei care se ocupă aici de „sfera turistică” sunt mai degrabă o excepţie de la regulă şi fac asta din entuziasm. Unul dintre ei este meteorologul local Valeri Vinokurov. El locuieşte într-o căsuţă din lemn cu o grădină mică, în care se află staţia de meteorologie. El oferă turiştilor o singură cameră cu mobilă sovietică, le găteşte delicatese din Yakutia: organe de cal sau peşte crud îngheţat. Dintre delicatese merită gustată şi îngheţata de Yakutia, făcută de Valeri şi lăsată „pentru un minut” să îngheţe pe coridor. Baia trebuie umplută manual cu apă, dintr-un butoi în care se topesc bucăţi uriaşe de gheaţă. La Oimiakon turiştii au şansa să vadă viaţa rurală, care nu se organizează după vizitele lor, ci îşi urmează cursul firesc. Se pot face cumpărături şi în singurul magazin din sat, unde preţurile nu sunt mai mici decât cele din Moscova. Se poate vizita şcoala, sala de cazane în care localnicii muncesc pentru a asigura căldura, se poate măsura nivelul apei acolo unde râul nu îngheaţă.

Sursa: romanian.ruvr.ru

 

Articole similare selectate pentru tine

Valea Morții din Siberia

Siberia este un teritoriu izolat și greu accesibil. O zonă din acest teritoriu a fost numită Valea Morții. Încă din anul 1953, au fost descoperite structuri metalice de dimensiuni foarte mari. Cercetările au început după anul 1980, când specialiștii ruși s-au deplasat în zonă, pentru a stabili originea acestor structuri.

Misterul construcțiilor metalice din Siberia

Într-o zonă din îndepărtata Siberie, numită Valea Morţilor sau Yakutia, pendulează un mister vechi de secole. Mai multe structuri metalice, în forme ovale, se găsesc îngropate parțial în pământ.

Minerii din Siberia au descoperit rămășițele unui ”monstru preistoric”

În timp ce căutau diamante în inima minei din Siberia, minerii ruși au descoperit rămășițele a ceea ce arată ca un monstru preistoric.