Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Suntem cetăţeni loiali ai Serbiei, dar nu dăm voie nimănui să facă să ne simţim străini la casa noastră
Nov 14, 2015
Româno-vlahii din Valea Timocului strigă disperat după ajutorul Ţării Mamă-România, fără de care sunt în pericol de a-şi pierde credinţa strămoşească, limba maternă, cultura şi identitatea naţională. Sunt în pericol de a-şi pierde apartenenţa la neamul românesc.
Aceştia se simt părăsiţi de România şi solicită disperaţi ajutor pentru respectarea drepturilor elementare, dreptul la învăţământ în limba maternă şi dreptul la cetăţenia română. În ciuda aparenţelor şi a declaraţiilor oficialilor români şi mai ales sârbi, situaţia comunităţii româno/vlahilor din Serbia de răsărit, din Valea Timocului este una catastrofală. Româno/vlahii se simt folosiţi, se simt trataţi ca robi, şi-au jertfit interesele proprii pentru interese mai mari, riscând acum, să-şi piardă total drepturile şi aşa nerespectate, dar în special identitatea naţională.
Interviu cu Prot. Boian Alexandrovici - Boian al Lisăndroaichi, Protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului
Care este situaţia româno/vlahilor, la ora actuală, în ceea ce priveşte respectarea de către statul sârb a drepturilor identitare, religioase, culturale şi cetăţeneşti în aşezările din Valea Timocului?
Boian Alexandrovici - Situaţia este catastrofală. Statul în care trăim şi pentru a cărui formare au pierit strămoşi noştri prin războaie, acuma ne tratează ca şi mama vitregă. Nu ne dau voie sa ţinem de Biserica Neamului nostru - Biserica Ortodoxă Română, nu ne dau voie să construim bisericile noastre iar pe cele vechi ni le au confiscat şi ocupat, fac presiuni zilnice şi creează atmosfera în care românii/vlahii sa se simtă străini la casa lor şi să nu îndrăznească să îşi ceară drepturile. Legile sunt bune dar nu se aplică, iar comportamentul autorităţilor locale faţă de noi este unul catastrofal.
Cu ce probleme se confruntă bisericile româneşti, dar şi comunitatea românească în ansamblul ei?
Cum am spus, nu ne dau voie să construim biserici româneşti, pe cele vechi româneşti ni le au ocupat şi confiscat sau dacă folosesc limbajul directorului cancelariei pentru colaborare cu bisericile şi comunităţile religioase din Serbia " Biserica Ortodoxã Romãnă din Serbia de răsărit este ilegală" dar ştiţi, eu sunt născut aici, trăiasc aici şi sunt preot BOR la casa mea şi nu dau nimanui samă să spună ca sunt "ilegal " la casa mea. Aşa ceva niciun om normal nu poate accepta, un venit să-i spună originarului că e străin la casa lui... asta nu vom accepta niciodată, asta să ştie toată lumea!
În ce relaţii vă aflaţi ca şi minoritate cu autorităţile sârbe, populaţia majoritară şi cu Biserica Sârbă?
Cu poporul sârb nu avem probleme, poporu' e corect. Autorităţile sunt catastrofa, nu respectă propriile legi şi Constituţia şi în unele situaţii ne terorizează, aplică legile selectiv, pentru unii sunt valabile pentru alţi nu, e un haos şi o catastrofă cum se compoartă cu noi.... Când e vorba de Biserica Sârbă-Biserica soră, ei nu recunosc nici botezul nostru, majoritatea din ei folosesc metode staliniste de speriat şi presiuni şi ce este mai important, după toată prigoana noastră stă conducerea BOS. Ne-au condus spiritual aproape 200 de ani şi prin comportamentul lor, au reuşit sã facă din strănepoţii primilor creştini oameni nebotezaţi la vârsta de 70 de ani. Nu poate Biserica unui neam să conducã un alt neam care are Biserica neamului. Nu poate Biserica Ortodoxă Sârbă să ne conducă pe noi românii/vlahii când noi avem Biserica Neamului nostru - Patriarhia Ortodoxă Română. Vreau sa amintesc că fraţii sârbi din România au Episcopia lor, dar nu vor să respecte sistemul reciprocităţii şi asta nu este corect din partea lor.
Ce puteţi să ne spuneţi despre învăţământul în limba română, în Serbia de răsărit sau limba română este vorbită doar la biserică şi acasă în comunitatea românească?
Ceva din farsa asta cu învăţământul în limba română se mai întâmplă numai că autorităţile de la noi (care refuza să ne întâlnim şi vorbim despre probleme reale) vrea să "arate" la Uniunea Europeană că minoritatea română "are drepturi". Dacă privim la televizor, acolo putem auzi multe, problema e că nu sunt adevărate. Limba română oficial se vorbeşte şi foloseşte numai în biserica noastră şi oamenii o folosesc acasă. Din păcate, s-a început cu practica, ca, copiii să nu mai înveţe limba maternă română ca sa nu aibă probleme.
Există probleme de natură politică, socială şi economică cu care se confruntă această comunitate şi care sunt acestea?
Există probleme de toată natura. Mulţi de ai noştri sunt plecaţi în străinătate...
De ce au nevoie cel mai mult românii din Serbia de răsărit în acest moment?
De susţinerea Ţări Mame - România, de susţinerea adevãrată a Bucureştului...nu prin reprezentanţe, ci direct. România este Ţara Mamă a noastră şi trebuie să ne ajute şi susţină.
Care sunt priorităţile românilor de aici în viitorul apropiat? Obţinerea cetăţeniei române şi paşaportului românesc sunt printre ele?
Priorităţile sunt întărirea legaturilor cu Ţara Mama-România, construirea bisericilor româneşti care sunt garant existenţei noastre şi rezistenţei noastre aici, şcolile unde am putea să învăţăm limba maternă, limba română şi sigur cetăţenia română care trebuie să fie acordată numai acelor români care luptă pentru neam şi se bucură de apartenenţa neamului românesc, aci credem că ar fi bine să se audă şi părerea Bisericii Romaneşti din Timoc.
Care este relaţia româno/vlahilor din zona pe care o păstoriţi cu autorităţile româneşti şi ce aşteptări au de la România?
Noi dorim legaturi şi mai strânse cu România. Trist este că unii din reprezentanţi ei din Serbia nu merită poziţia pe care se află, strică imaginea ei şi fac ceartă între reprezentanţi asociaţiilor româneşti din zonă şi tot asta sau pentru interese personale sau pentru dezinteresul de păstrarea valorilor tradiţionale româneşti... Pentru asta noi dorim legaturi directe cu Bucureştiul, aşa ne simţim mai siguri şi mai bine.
Ce trebuie să ştie şi care este mesajul românilor din Valea Timocului pentru românii din toată lumea, oriunde s-ar afla şi ar trăi aceştia?
Românii/vlahii din Valea Timocului sunt o parte din poporul român care întotdeauna au renunţat la interesele proprii „pentru interese mai mari” crezând că atunci când va veni libertatea vor avea şi ei drepturi elementare. Toţi ne-au folosit pentru interesele lor, iar noi ne-am jertfit. A venit libertatea, dar nu si pentru noi, în continuare suntem priviţi ca robi, numai acuma de către cei cu care împreună am luptat pentru libertate.
Toţi trebuie să ştie:
- Nu vom da niciodată voie nimănui să ne rupă legăturile cu Ţara Mamă România; - Niciodată nu vom renunţa la jurisdicţia Bisercii Neamului - Bisericii Ortodoxe Române -, suntem uniţi sub aripa Patriarhiei Române; - Suntem cetăţeni loiali ai Serbiei, ţara în care trăim, dar nu dăm voie nimănui să facă să ne simţim străini la casa noastră; - Oricum ne numesc alţii sau ne numim noi: vlahi, români, rumâni, se ştie că suntem un popor român cu mai multe denumiri istorice pentru că suntem un popor vechi. Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Sursa: adevarul.ro
Articole similare selectate pentru tine
Biserica românească din Negotin
Să ne aducem aminte, pe 1 decembrie 2013, în orașul Negotin a avut loc un eveniment istoric pentru românii/vlahii din Serbia de Răsărit. Un sobor de preoți români/vlahi, condus de Preacucernicul Părinte Boian Alexandrovici, Vicarul Timocului, din care au făcut parte Pr. Mihai Zorilă, consilier al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Pr. Antonie Isac, Pr. Ștefan Șarampoi, Pr. Ovidiu Ursu, Pr. Florin Păpavă și Pr. Sarian Raikovici, a oficiat prima Sfânta Liturghie în nouă biserică românească cu hramul Sf. Mucenic Ioan Valahul din acest oraș iar răspunsurile liturgice au fost date de către Stareța mănăstirii Sf. Ana din Orșova împreună cu Maica Alexandra.