Biserica românească din Negotin

Dec 02, 2015

1402354_706960105994439_1697965477_o.jpg

Să ne aducem aminte, pe 1 decembrie 2013, în orașul Negotin a avut loc un eveniment istoric pentru românii/vlahii din Serbia de Răsărit. Un sobor de preoți români/vlahi, condus de Preacucernicul Părinte Boian Alexandrovici, Vicarul Timocului, din care au făcut parte Pr. Mihai Zorilă, consilier al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Pr. Antonie Isac, Pr. Ștefan Șarampoi, Pr. Ovidiu Ursu, Pr. Florin Păpavă și Pr. Sarian Raikovici, a oficiat prima Sfânta Liturghie în nouă biserică românească cu hramul Sf. Mucenic Ioan Valahul din acest oraș iar răspunsurile liturgice au fost date de către Stareța mănăstirii Sf. Ana din Orșova împreună cu Maica Alexandra.

La rândul său, Părintele Boian, a vorbit despre importanța jurisdicției Bisericii neamului și legătura dintre Ţara Mamă România și românii din afara granițelor țării. ”Noi nu facem nimic nou, noi numai întoarcem aia ce a fost. De aproape 200 de ani nu avem slujba în limba noastră și iată, am ajuns să ne pierdem. Nu mai avem timp de pierdut, nu mai vrem sa fim nebotezați și pentru asta am adus aici o piatră din altarul bisericii Sfântului Niceta din Remesiana ca să arătăm continuitatea noastră și rădăcina noastră trainică. Tot așa, am hotărât astăzi, să slujim pe antimisul sfințit de către Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ce se află în Valea Timocului. Sfinții Părinți ai neamului nostru au avut grijă de noi întotdeauna și pentru asta noi preoții ortodocși români din Timoc avem datoria să continuăm lucrarea lor”, a mai spus Pr. Boian.

După Sfânta Liturghie credincioșii au avut prilej de a se închina moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna care au fost aduse special pentru aceasta zi la biserica din Negotin. Orașul Negotin din Valea Timocului este un oraș istoric și majoritar românesc. În anul 1833 biserica orașului, ridicată și sfințită în anul 1803 de către Mitropolitul român Calinic, cu sediu la Vidin, a fost luată de către nou înființata Episcopie sârbească de Timoc.

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Târnosirea paraclisului de la sediul protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin

În data de 13 decembrie, ziua pomenirii Sf. Apostol Andrei cel întâi chemat, a fost târnosit paraclisul cu hramul "Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Niceta de Remesiana" de la sediul administrativ al protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin.

Suntem cetăţeni loiali ai Serbiei, dar nu dăm voie nimănui să facă să ne simţim străini la casa noastră

Româno-vlahii din Valea Timocului strigă disperat după ajutorul Ţării Mamă-România, fără de care sunt în pericol de a-şi pierde credinţa strămoşească, limba maternă, cultura şi identitatea naţională. Sunt în pericol de a-şi pierde apartenenţa la neamul românesc.

Stevan Stojanović Mokranjac și muzica folclorică

În fiecare popor, în anumită fază de dezvoltare socială a sa, au apărut persoane a căror operă va fi omagiată veşnic. O astfel de persoană în viaţa culturală a Serbiei a fost Stevan Stojanović Mokranjac. El a pus temeliile vieţii muzicale organizate, Muzica modernă cultă, sârbească, a fost concepută prin munca lui Stevan Mokranjac. El a trăit şi a creat într−o perioadă nefavorabilă a dezvoltării artei.