Harta Honteros a părţii nordice a Peninsulei Balcanice, 1541

Nov 27, 2015

1hartahonterus1541.jpg

Harta a fost publicată la Braşov, în anul 1541, şi este opera lui Johannes Honterus, care a inclus-o în lucrarea Rudimenta Cosmographica. Johannes Honterus, născut Austen (1498 – 1549) a fost un învăţat umanist sas şi reformator religios.

Teritoriile celor trei ţări româneşti Valachia, Moldavia şi Transylvania sunt numite, generic, Dacia. Nume de râuri cuprinse în hartă sunt: Danubius, Alutas, Pruth, Ticia, Nester, scrie nelucraciun.wordpress.co. Localităţile menţionate sunt: Tergouistia, capitala Valahiei, Sossauia, capitala Moldovei, Brayle, Bistricia, Varadi (Oradea), Cibinium (Sibiu) şi Corona (Braşov), Feltinum (care nu poate fi Fălticeni), Kilia. Mai sunt reprezentate câteva localităţi cărora nu le este indicat numele. Sunt indicaţi, prin semne convenţionale, munţi, păduri. Pe această hartă localizarea entităţii teritoriale RASCIA este la sud de Dunăre. Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Foto: Harta Honterus, 1541

 

Articole similare selectate pentru tine

Transilvăneanul Gusto Gräser, un Ghandi al Vestului

Pentru unii a fost o revelație, pentru mulți alții o amenințare. Era o figură carismatică ce atrăgea în jurul său mase numeroase. Și-a împărtășit ideile în cercul rebelilor și anarhiștilor, a fost condamnat la moarte și eliberat, a fost interzis și întemnițat, a fost considerat un “maestru spiritual” de către Hermann Hesse, Gerhart Hauptmann și Martin Heidegger și a influențat viețile a generații întregi de artiști, ecologiști, pacifiști, hipioți și tineri aflați în căutarea “adevărului”. Numele său? Gusto Gräser, sas născut la Brașov.

Harta istoriei laconice a lumii

Multă lume crede că popoarele de pe Pământ sunt definite de istoria lor. De la această ipoteză a pornit și Martin Elmer, creatorul unei hărți inedite ce se bazează pe paginile de istorie din enciclopedia online Wikipedia.