Harta istoriei laconice a lumii

Jan 02, 2016

harta-laconic1.jpg

Multă lume crede că popoarele de pe Pământ sunt definite de istoria lor. De la această ipoteză a pornit și Martin Elmer, creatorul unei hărți inedite ce se bazează pe paginile de istorie din enciclopedia online Wikipedia.


Elmer a explicat modul în care a creat această hartă, intitulată „Istoria laconică a lumii”: „Această hartă a fost creat folosind fiecare  de tip „History of ...” din varianta în engleză a Wikipedia, acestea fiind introduse într-un generator de «word carticolloud». Cel mai folosit cuvânt în acel articol era introdus între granițele țării”. Harta este doar un exemplu de artă vizuală, însă poate permite privitorilor să identifice aspecte revelatoare asupra țărilor. De exemplu, multe țări din Africa primesc numele unei țări europene în această hartă, deoarece acel nume este cel mai folosit cuvânt pe pagina ce descrie istoria țării în Wikipedia.

harta-laconic2.jpg

De asemenea, cuvântul „război” este cel mai folosit în pagina de pe Wikipedia în cazul a 16% dintre țări. În cazul României, cuvântul cel mai folosit este „Transilvania”, iar în cazul Serbiei cel mai folosit cuvânt este „Yugoslavia”.

Sursa: maphugger.com

 

Articole similare selectate pentru tine

Harta Honteros a părţii nordice a Peninsulei Balcanice, 1541

Harta a fost publicată la Braşov, în anul 1541, şi este opera lui Johannes Honterus, care a inclus-o în lucrarea Rudimenta Cosmographica. Johannes Honterus, născut Austen (1498 – 1549) a fost un învăţat umanist sas şi reformator religios.