Premieră astronomică - o gaură neagră a devorat o stea

Nov 28, 2015

gaura-neagra.jpg

Cercetătorii au observat o premieră astronomică, după ce o stea a fost devorată de o gaură neagră masivă, iar un val de materie fierbinte, alcătuit din resturi ale fostului astru, a fost eliberat din strânsoarea gravitațională.

Este pentru prima dată când astronomii reușesc să înregistreze semnalul radio al materiei care reușește să scape de forța destructivă a unui asemenea eveniment cosmic. Ceea ce au înregistrat cercetătorii rămâne un mister care schimbă însă ideea tradițională că nimic nu poate supraviețui unei găuri negre, nici măcar lumina, scrie science.hotnews.ro.

"Astfel de evenimente sunt extrem de rare. Este pentru prima dată când suntem martorii distrugerii unei stele, care este urmată de eliberarea unui jet de materie", a declarat Sjoert van Velzen, unul dintre cercetători.

Steaua care a fost ucisă de gaura neagră era destul de asemănătoare cu Soarele, însă se află la peste 300 de milioane de ani lumină.

"Criminalul" a fost o gaură neagră super-masivă, cum există în centrul fiecărei galaxii.

 

Articole similare selectate pentru tine

Astrofotografia

Fascinaţia pentru univers datează încă din Antichitate. Ne dorim să pătrundem universul dincolo de puterea ochiului uman. Pe măsură ce tehnlogia ne permite acest lucru, devenim tot mai fascinaţi de ceea ce descoperim.