Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Astrofotografia
Aug 12, 2016
Fascinaţia pentru univers datează încă din Antichitate. Ne dorim să pătrundem universul dincolo de puterea ochiului uman. Pe măsură ce tehnlogia ne permite acest lucru, devenim tot mai fascinaţi de ceea ce descoperim.
Astrofotografia este un tip specializat de fotografie ce constă în fotografierea imaginilor obiectelor astronomice și a altor porțiuni din cerul nopții. Prima fotografie a unui obiect astronomic a fost făcută în 1840, de John William Draper, primul care a fotografiat luna, acest demers fiind considerat prima astrofotografie. Fiul lui, Henry Draper, mai târziu a fost primul care a fotografiat nebuloasa Orion în 1880 - prima astrofotografie în adâncul ceresc.
Astăzi, astrofotografia este un hobby tot mai popular printre fotografi şi astronomii amatori. Imaginile în timpul nopţii se pot obţine cu cele mai de bază camere digitale, dar şi pe film. Astrofotografia cuprinde fotografii plecând de la simple imagini ale obiectelor cereşti precum luna, soarele, planetele, stelele si constelaţiile până la expoziţii foarte complexe, care dezvăluie obiectele care nu se pot vedea cu ochiul liber, cum sunt galaxiile şi nebuloasele.
Este cunoscut faptul că astrofotografii au plecat din marele oraşe în locuri rurale, unde nu era lumină, pentru a avea cer cât mai întunecos. Fotografii folosesc expoziţii care durează de la câteva minute pana la chiar cateva ore, vor arăta urme lungi de stele (din cauza rotaţiei pămantului). Unii astrofotografi folosesc aceste expoziţii pentru a obţine efectul artistic dorit, dar şi pentru a se documenta.
Post-procesarea
Imaginile de aparat de fotografiat digitale și cele pe film scanate sunt ajustate, de obicei, în software de procesare a imaginii. Imaginile pot fi luminate și manipulate într-un calculator pentru a regla culoarea și marirea contrastul.
Astrofotografia în artă
Fotografia astronomică este una dintre cele mai vechi tipuri de fotografie științifică. Aproape de la începuturile sale, aceasta s-a diversificat în subdiscipline care au fiecare un anumit scop, inclusive cartografierea stelelor, astrometria, clasificarea stelară, fotometrie, spectroscopie, polarimetrie și descoperirea de obiecte astronomice, cum ar fi asteroizi, meteoriti, comete, stele și chiar planete necunoscute.
Astrofotografia în zilele de azi este folosită ca un mediu artistic pentru mulţi fotografi contemporani, cum sunt Jesse Summers şi Tony Rowell, care sau specializat în aceasta noua nişă în fotogafierea peisajelor de noapte. Compunând scene la amurg unde condiţiile atmosferice se aliniaza perfect, ei sunt în stare să încorporeze uluitorul centru galaxiei Calei Lactee în peisajele lor prin folosirea creativă a expuneri de durată lungă.
Acestea sunt printre fotografiile de peisaj cele mai dificile pentru a captura din cauza întunericului. Cu toate acestea, sentimentul de a prinde în imagine cu success splendoarea cerului de noapte, dezvăluit prin intermediul unei expunere lungi este plină de satisfacții.
Marin Mohan (Tinerețea 1, 2014)