Peștera lui Adam, minunea naturală din Banat

Dec 03, 2015

Peştera cu aburi, minunea naturală din Banat.jpg

În Banat se găsește o oază tropicală unică în România. Este vorba de Peștera lui Adam, cunoscută și sub numele de „peștera caldă de la Herculane”. Caverna este cu totul specială în țara noastră, pentru că din ea ies vapori fierbinți de apă, veniți din adâncuri, indiferent de anotimp.


De asemenea, peștera lui Adam a atras și atenția oamenilor de știință, aflându-se în topul fenomenelor carstice cu cea mai mare valoare istorică din Europa. Peștera lui Adam se află în județul Caraș-Severin, la nord de Băile Herculane, pe malul drept al Cernei. Caverna a primit această denumire după descoperitorul ei, Nicolae Adam. Pentru că este o peșteră caldă, aceasta amintește de cele din zona tropicală. Datorită aburilor fierbinți, aici s-au format concrețiuni unice și o faună care se întâlnește doar în peșteri tropicale. Printre acestea se numără o crustă gelatinoasă, care acoperă complet pereții Galeriei cu Aburi, dar și niște stalactite care pendulează la suflarea aburului cald.

pestera.png

Peștera lui Adam i-a uimit și pe daci și pe romani, care au ridicat altare în jurul acesteia. Caverna are o lungime de 212 metri și este alcătuită dintr-un sistem de săli și galerii. Aici se găsește una dintre cele mai vechi colonii permanente de lilieci din Europa. Acesta este și motivul pentru care aburii fierbinți care ies din peșteră au un miros înțepător de guano, adică excremente de lilieci. Oamenii de știință au descoperit în Peștera lui Adam 80 de specii fosile și un molar, despre care se spune că i-a aparținut lui homo sapiens fossilis, ce locuia în aceste locuri acum 100.000 ani. Pentru că nu este amenajată, Peștera lui Adam din Băile Herculane nu poate fi vizitată de turiști, ci doar de către speologii experimentați.

Adriana Mîț

 

Articole similare selectate pentru tine

Fenomene paranormale în Peştera Tăușoarelor

Descoperită în 1955 de către învăţătorul Leon Barte din Parva, Peştera Tăușoarelor suscintă şi acum interesul nu doar al speologilor, ci şi al cercetătorilor din mai proaspătul domeniu al ocultismului şi evenimentelor paranormale. Şi asta pentru că în zonă, de-a lungul timpului s-au petrecut evenimente care nu au putut fi explicate prin logica omenească.