Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Președintele României a semnat decretul prin care românii din Balcani pot solicita cetățenia română
Dec 17, 2015
Președintele României, Klaus Iohannis a semnat decretul privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.37/2015 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr.21/199. Este actul normativ care va permite românilor din comunitățile românești din jurul frontierelor și Balcani, care nu se încadrau în actuala lege a cetățeniei, să poată solicita cetățenia română.
Articolul care interesează pe românii din comunitățile românești este următorul: Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e). Ținând însă cont de faptul că sunt consuli generali și ambasadori ai României care au creat și creează prejudicii serioase comunităților românești din state precum Serbia sau Bulgaria există un articol în textul Ordonanței care va creea controverse și scandal. Iată articolul controversat: (3) Cererile de acordare a cetăţeniei române întemeiate pe dispoziţiile art. 81 pot fi depuse şi la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul pe teritoriul căruia solicitantul îşi are domiciliul. În acest caz, cererea va fi trimisă, de îndată, Comisiei pentru cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, însoţită de un punct de vedere emis de misiunea diplomatică sau oficiul consular cu privire la îndeplinirea condiţiei ca solicitantul să fi contribuit în mod semnificativ la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti. În situaţia în care cererea a fost depusă la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Comisia pentru cetăţenie va solicita Ministerului Afacerilor Externe punctul de vedere cu privire la îndeplinirea condiţiei ca solicitantul să fi contribuit în mod semnificativ la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti." Există totuși posibilitatea ocolirii diplomaților cu probleme, prin depunerea cererilor direct la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie care cere avizul direct de la MAE, iar aici ministrul delegat pentru românii de pretutindeni are ultimul cuvânt. Aici este textul integral al Ordonanței:
Sursa: rgnpress.ro
Articole similare selectate pentru tine
Ziua românilor de pretutindeni
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.