Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Obiceiuri de Sfântul Ion
Jan 06, 2016
În fiecare an, la 7 ianuarie, românii sărbătoresc ziua Sfântului Ion (Ziua sfântului Ioan Botezătorul, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergatorul Domnului”). Aproximativ două milioane de români poartă numele sfântului.
Potrivit tradițiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența.
Sf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații. Se zice că cine nu se veselește în Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul. În unele zone există obiceiul “Iordanitului”. Tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bototează toți oamenii care au participat la slujba de Sf. Ion. “Iordaniții” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.
În ziua de Sf. Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasma nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.
Ziua de Sf. Ion este considerată și “Ziua furcii”, ziua în care femeile își reiau treburile zilnice. Pe rit vechi, la 7 ianuarie, se sărbătoreșste Crăciunul.
Sursa: sfatulparintilor.ro