Obiceiuri de Sfântul Ion

Jan 06, 2016

iordanit_29948700.jpg

În fiecare an, la 7 ianuarie, românii sărbătoresc ziua Sfântului Ion (Ziua sfântului Ioan Botezătorul, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergatorul Domnului”). Aproximativ două milioane de români poartă numele sfântului.


Potrivit tradițiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența.

Sf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații. Se zice că cine nu se veselește în Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul. În unele zone există obiceiul “Iordanitului”. Tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bototează toți oamenii care au participat la slujba de Sf. Ion. “Iordaniții” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

sf_ion.jpg

În ziua de Sf. Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasma nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.

Ziua de Sf. Ion este considerată și “Ziua furcii”, ziua în care femeile își reiau treburile zilnice. Pe rit vechi, la 7 ianuarie, se sărbătoreșste Crăciunul.

Sursa: sfatulparintilor.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Sfântul Ioan, cel care l-a botezat pe Domnul

În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia.