Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Cultură şi identitate românească la Cernăuţi
Jan 18, 2016
Între 14 şi 16 ianuarie anul curent, la Cernăuţi a avut loc o suită de manifestări culturale româneşti cu ocazia ,, Zilelor Culturii Naţionale” şi ,,Zilelor Mihai Eminescu”, în organizarea Consulatului General al României la Cernăuţi, Institutului Cultural Român, a Revistei ,, Glasul Bucovinei” şi Editurii ,, Alexandru cel Bun”. La aceste evenimente au participat reviste de limbă română şi societăţi culturale româneşti reprezentative din Ucraina.
Printre activităţile desfăşurate de către participanţi, sub genericul ,,întâlniri de suflet”, s-au numărat depuneri de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu, la mormântul lui Aron Pumnul, o vizită la casa familiei Hurmuzachi de la Cernăuca, la reşedinţa Mitropoliţilor Bucovineni, precum şi întâlniri ale scriitorilor din România şi Ucraina la Editura ,,Alexandru cel Bun”, la redacţia revistei ,,Glasul Bucovinei” şi biblioteca cu acelaşi nume din Cernăuţi.
Coordonata centrală a dezbaterilor din cadrul manifestărilor de mai sus a reprezentat-o consolidarea relaţiilor culturale între nordul şi sudul Bucovinei, aspect subliniat şi de Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi.
Despre problemele comunităţii româneşti din Ucraina şi posibilităţile de realizare a unor proiecte culturale pentru românii de acolo cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Bucureşti au vorbit la Radio Cernăuţi vicepreşedintele ICR, Nagy Mihaly Zoltan şi redactorul coordonator al proiectului ,,Glasul Bucovinei”(Cernăuţi- Bucureşti), Mădălina Marcu.
Un palier extrem de interesant al manifestărilor de la Cernăuţi l-a constituit întâlnirea reprezentantului ICR şi a redactorului revistei ,,Glasul Bucovinei” cu autorităţile publice din regiunea Cernăuţi. Cu acest prilej, s-au abordat perspectivele colaborării româno - ucrainene în derularea unor proiecte transfrontaliere, inclusiv editarea de carte pentru copii, antologii ale poeţilor români din Ucraina şi ucraineni din România, iniţierea unui festival de cinematografie etnică etc.
Tânăra generație la bustul lui Mihai Eminescu din Cernăuți – foto Nicolae Hauca Mykola Havka
Manifestările cultural - identitare de la Cernăuţi au beneficiat de o foarte bună receptare în mediul cultural – artistic şi educaţional românesc din Ucraina, reprezentând un veritabil impuls pentru comunitatea românească, un remarcabil exemplu de colaborare între instituţiile diplomatice şi culturale din România şi societăţile culturale reprezentative ale românilor din Ucraina.
Foto: Români la statuia lui Mihai Eminescu din Cernăuți – foto Nicolae Hauca Mykola Havka
Articole similare selectate pentru tine
Mihai Eminescu, copilăria și adolescența
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850. Tatăl, Gheorghe Eminovici, era mic boier cu intenții bune față de copii, dorind să-i trimită la studii în străinătate, dar nu a reușit să își apropie odraslele, fiind un autoritar de modă veche. Mai blândă și miloasă, Raluca, soția boierului Eminovici, va fi mai apropiată de copii.