Evreii pleacă din Franța

Jan 25, 2016

manuel_valls_hollande_33506700.jpg

Suntem martorii celei mai mari migrații a evreilor din Europa de Vest înspre Israel, de la momentul creării statului Israel. Aproape 8.000 de evrei francezi s-au mutat din Franța într-un singur an, după atacurile de la Charlie Hebdo.


În ultimii cinci ani, numărul evreilor francezi care s-au mutat în Israel "s-a dublat o dată, și apoi încă o dată". Dacă în 2013 circa 3.300 de evrei francezi s-au mutat în Israel, cu doi ani înainte, în 2011, numărul acestora nu depașea 1.900.

Cea mai mare parte a evreilor plecați s-a stabilit în Ashdod, un oraș din sudul Israelului, cunoscut pentru concentrația mare de populație venită din Franța.

"E prima oară pentru mine de când sunt relaxat. În Franța, mă simțeam bine, dar situația și problemele curente... E foarte dificil să trăiești ca evreu în Franța", declara unul dintre cei plecați și stabiliți în Ashdod.

La două zile de la atacurile de la Charlie Hebdo (din ianuarie 2015), doi evrei au fost omorâți într-un supermarket din Paris.

Nu e singurul atac cu victime din rândul evreilor. A mai existat unul asupra unei școli evreiești, în Toulouse, în 2012, un altul asupra Muzeului Evreiesc din Bruxelles, în 2014, și lista poate continua. Premierul francez Manuel Valls spune că o plecare în masă a evreilor francezi ar pune în pericol însăși spiritul Republicii.

"Alegerea de a recunoaște evreii ca cetățeni deplini a fost făcută  de Revoluția Franceză în 1789", a spus Valls. "Pentru a înțelege esența Republicii, trebuie să înțelegi rolul central jucat de emanciparea evreilor. Este un principiu fondator", a declarat premierul francez într-un interviu foarte anticipativ, acordat jurnalistului american Jeffrey Goldberg (The Altantic), înainte de atacul terorist din Paris. Comentariile lui Valls sunt importante mai ales în lumina apelului făcut de premierul israelian Benjamin Netanyahu după atacul din Paris, care i-a îndemnat pe evreii din Europa să se întoarcă în Israel, singurul lor "cămin".

Valls, fiul a doi imigranți spanioli, descrie astfel amenințarea reprezentată de un exod al evreilor: "Dacă 100.000 de francezi de origine spaionlă ar fi să plece, nu aș spune niciodată că Franța nu va mai fi Franța. Dar dacă 100.000 de evrei ar pleca, Franța nu va mai fi Franța. Republica franceză va fi considerată un eșec".

Într-un raport al Uniunii Europene pe tema antisemitismului, în 2013, s-a arătat că 74% dintre evreii din Franța evită să spună că sunt evrei în anumite situații. Mai mult de un sfert nu spun niciodată că sunt evrei.

Nu doar din Franța pleacă evreii, ci și din Marea Britanie. Aflată pe locul doi în topul țărilor din Europa de Vest care se confruntă cu această problemă, Marea Britanie a pierdut 774 de evrei în 2015.

Sursa: ziare.com și dcnews.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Fiecare ţară are Evreii ce merită 2/2

La intrarea în localităţi şi oraşe, ostaşii sovietici priveau nedumeriţi aceste scene de groază şi nu le venea să creadă că populaţia evreiască care trăise până atunci în bune relaţii cu românii, este capabilă de asemenea atrocităţi.

De ce sunt evreii atât de bogaţi și de deştepţi?

Este evident faptul că evreii sunt mai avansaţi în multe aspecte ale vieţii, cum ar fi ingineria, muzica, ştiinţa şi, mai ales, în mediul de afaceri – aproape 70% din comerţul mondial este deţinut de evrei, de la cosmetice, modă, produse alimentare, hoteluri, industria filmului (Hollywood şi altele) etc, până la armament. Este aceasta o coincidenţă sau ceva obţinut în mod conştient?