Mărțișorul deschide larg porțile primăverii la Coștei

Feb 18, 2016

costei1.jpg

Organizarea prestigioasei manifestări "Festivalul Mărțișorului" la Coștei - un focar de răspândire al culturii, în premieră pentru românii din Serbia, a reunit instituțiile socio-culturale, biserica, comunitatea locală, societatea vânătorilor și clubul sportiv din localitate.


Festivalul Mărțișorului care se organizează pe 1 Martie a.c. la Coștei vine să confirme că românii din așezare sunt uniți, iar spiritualitatea românilor din Serbia renaște bazându-se și pe obiceiuri și tradiții. În acest context, în Comitetul Local (CL) de organizare al Festivalului sunt incluși reprezentanții Sfatului Comunității Locale, Bisericii Ortodoxe Române, S.C.A. "Eminescu", Clubului sportive "Cărașul", S.C.A. "Mihai Eminescu" și asociației vânătorilor din localitate.

Evenimentul este organizat de Asociația de interes obștesc "Romanii Independenți din Serbia" (RIS), S.C.A. "Eminescu" și Asociația "Pentru Un Vârșeț mai Bun".

Comitetul Local de organizare este format din 21 de membri, iar președintele S.C.A. "Eminescu", Ilia Capeț este ales în calitate de președinte al Comitetului Local de organizare al Festivalului. În organismul local sunt incluși următorii: Georgel  Roxa (vicepreședinte), Viorel  Atnagea, Marin Meici, Avram Tisan, Șandru Dobru, Lavinel Pitic, Avram Panciovan, Titu  Craiu, Ionică Șova, Marinel  Gruiescu, Ionică Irimia, Ionică Șorgean, Marinel Bălan, Ion Preda, Alexandru Maiogan, Pera Nicola, Dragan Radu, Mirel Dalea, Ion Micșa și Ionică Capeț.

Comitetul Local împreună cu Comitetul Central de organizare al Festivalului invită toți românii să participe la evinimentul de la Coștei - Festivalul Mărțișorului, ediția a I-a.

Măria Sa, Mărțișorul deschide larg porțile primăverii la Coștei pentru a ne ține în  vraja celor două inele venind să însemne pentru toți, un simbol al dragostei, recunoștintei și respectului față de cei dragi și apropiați.

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.