Primăvara românească la Coștei

Feb 24, 2016

martisor3.jpg

Primavara românească, cu flori, muzică, culori și bineînțeles Mărțișoare, se așterne și pe meleagurile  românești din Serbia. La inițiativa organizației de interes obștesc "Românii Independenți din Serbia" (RIS) în parteneriat cu S.C.A. "Eminescu" din Coștei și Asociația civică "Pentru un Vârșeț mai Bun", pentru prima oară românii din Serbia organizează Festivalul Mărțișorului - Coștei 2016, pe 1 Martie, ziua în care Mărțișorul vestește venirea unei noi primăveri, un simbol al dragostei, recunoștinței și respectului față de cei dragi și apropiați.


Festivalul Mărțișorului - Coștei   2016 vine să confirme că spiritualitatea românilor din Serbia renaște bazându-se și pe obiceiuri și tradiții, iar pe scena Căminului Cultural din localitate se vor perinda câteva sute de participanți: fanfare, orchestre, dansatori, coriști, soliști vocali și instrumentiști, invitați din Serbia de Răsărit și România.

În program vor participa: S.C.A. "Eminescu" din Coștei (fanfara, soliști vocali și instrumentiști), Corul Bisericii Ortodoxe Române din Coștei, Fanfara "Turturica" din Mesici, S.C.A."George Coșbuc" din Voivodinți (formația folclorică, orchestra și fanfara), S.C.A. "Mihai Eminescu" din Straja (formațiunea muzicală), Fanfara "Tineretul" din Satu-Nou, S.C.A. "Ion Bălan" din Iablanca (fanfara, soliști vocali și instrumentiști), oaspeții din Serbia de Răsărit (Petrovaț na Mlavi) - cunoscuții soliști instrumentiști, Petar  și Jica Maculevici, S.C.A. "Mihai Eminescu"  din Coștei (fanfara), Fanfara "Doina" din Râtișor, S.C.A. "Luceafărul" din Vârșeț (orchestra, soliști vocali și instrumentiști), Fanfara din Deliblata, Liceul din Vârșeț (soliști vocali și instrumentiști), S.C.A. "Progresul" din Vlaicovăț (soliști instrumentiști), programul de gală, oaspeți din România, îndrăgita solistă de muzică polulară - Otilia Radu cu formația lui Ionel Radu și Lazăr Novac, doinitorul Banatului și alții.

Festivalul Marțișorului personifică frumusețea românilor din Serbia, a filonului românesc la început de primăvară dovedind că în noi mai există ceva sfânt, miraculos și înălțător. Mărțișorul pentru românii din Serbia este un simbol al păci, al fericirii și purității sufletești.

Vă așteptăm cu Mărțișoare!

Sursa: ris.org.rs

 

Articole similare selectate pentru tine

Un episod premergător apariției ziarului ”Nădejdea” din Vârșeț

Un Comitet de iniţiativă ad−hoc constituit, a lansat la Coştei, la 27 martie 1927, un apel către românii din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ce avea trei subtitluri extrem de sugestive: »Pentru organizarea tuturor românilor«, »Care este politica reală a românilor?« şi »Necesitatea apariţiei unui ziar românesc«. Documentul este în ahiva episcopiei Caransebeş şi nu este inventariat.

Trupa de Teatru Neica, 1980

Trupa de teatru ”Neica” din Coștei, la finea spectacolului ”Eminescu și Veronica”, 1980

Trupa de Teatru ”Neica” din Coștei la Pygmalion în Viena

Membrii Trupei de Teatru ”Neica” ce funcționează în cadrul S.C.A. ”Mihai Eminescu” din Coștei, au contribuit în seara zilei de 24 octombrie 2015 la înfăputirea istoriei, prezentându-se ca prima trupă românească de amatori de la noi, în Sala de spectacole a Teatrului ”Pygmalion” din Viena.