Cotidianul Pančevac și primul supliment în limbile comunităților etnice

Jun 13, 2016

1.jpg

Cititorii cotidianului ” Pančevac” din Panciova, vineri, 10 iunie, au avut ocazia să răsfoiască primul supliment în limbile comunităților etnice, de data aceasta în limba română cu traduceri în limba sârbă.


Acest supliment face parte din proiectul susținut financiar de către orașul Panciova în competiția din acest an pentru cofinanțarea proiectelor privind informațiile publice, relatează portalul evrsac.

Resursele alocate din acest proiect vor permite personalului redacțional celei mai vechi reviste săptămânale din Balcani, să realizeze suplimente și în limba macedoneană, slovacă și maghiară, bineînțeles, cu traducerea textelor în limba sârbă.

Textele pentru prima apariție a "ziarului în ziar", sunt semnate de Christian Bălteanu, profesor de limba română și fostul jurnalist  al cotidianului "Pančevac", iar ilustrațiile folosite în supliment sunt din colecții particulare și din arhiva Școlii Generale "Coriolan Doban" din Coștei.

De data aceasta, accentul a fost pus pe teme din domeniile educației, culturii și tradițiilor românilor din Banatul de Sud, iar în numărul viitor al suplimentului în limba română în mare vor predomina texte despre sport și despre informarea românilor din Banatul sârbesc.

 

Articole similare selectate pentru tine

Statuia Sfântului Florian din Panciova

Statuia Sfântului Florian, protectorul pompierilor, a fost turnată din fier și se află pe strada Vojvode Radomira Putnika, colţ cu strada Cara Lazara din Panciova. Dezvelirea statuii a fost în 1813 pe 4 mai când a fost și sfințită.

S-a aprobat proiectul autostrăzii Panciova - Timișoara

Autostrada Panciova – Timișoara cu lungimea de 130 de kilometri, care la Belgrad se conectează la Coridorul 11, așteaptă studiul de fezabilitate, iar cei mai interesați sunt italienii care în România au peste 11.000 de companii, pentru că au nevoie să se conecteze cu portul Bar din Muntenegru.

Primele societăți, instituții și publicații ale românilor din Panciova

Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea în Panciova au fost colonizați și români (pe lângă populația germană și sârbă) – din părțile Ardealului, dar și din regiunea muntoasă a Banatului. Un număr nu prea mare de români au trăit în Panciova și înainte de colonizare de la mijlocul secolului al XVIII – lea.